Filip Ivić u najdražem dresu

Filip Ivić (26) iz Boća kod Brčkog, koji je trenutno nastanjen u Grazu, svoj prvi dres (ujedno i najdraži dres u kolekciji) dobio je još 2012. godine kao rođendanski poklon. Dres s potpisima svih igrača iz tima, nosio je Arijan Ademi, igrač GNK Dinama iz Zagreba u Ligi prvaka. Aktivnim kolekcionarstvom počinje se baviti 2019. godine.

U razgovoru za Plural kazao je da mu nije bitno ime kluba, igrača ni koja je liga u pitanju, istaknuvši da svaki dres ima posebnu priču iza sebe i za njega jednaku čar.

Najvrjedniji dresovi

Među 117 dresova koliko ih kolekcija broji (+10 trening majica i jedne hlačice) mogu se pronaći imena europskih velikana poput Lazzija iz Rima, Real Sociedada, PSV Eindhovena, Sassuola, juniorskog dresa Reala iz Madrida…

Preko egzotičnih zemalja Indije, Singapura i Kuvajta pa sve do nižih rangova BiH među kojima su i dresovi lokalnih klubova: FK Jedinstvo, FK Lokomotiva, FK Dizdaruša i FK Gornji Rahić. Kad sam već spomenuo FK Jedinstvo, moram dodati da mi je taj dres najstariji dres u kolekciji. Prema informaciji koju sam dobio prilikom preuzimanja dresa, isti je nošen u prvoj sezoni nakon ujedinjenja FK Jedinstva i FK Jedinstva 108.

Najstariji dres

Ivić navodi da je 90% dresova dobijeno direktno od igrača ili nekoga iz kluba, dok je samo nekoliko kupljeno, većinom na humanitarnim aukcijama od kojih izdvaja jednu.

Andorski klub Inter Club d'Esacaldes je samo za jednu utakmicu napravio dres koji su poslije te utakmice dali na aukciju. Cilj aukcije je bio dati sav prihod organizaciji koja se bori protiv raka dojke.

Dres koji ima posebno napravljene brojeve i slova, na svjetlosti se presijavaju kao dijamanti

Mladi kolekcionar ima želju skupiti bar po jedan dres iz svih liga članica UEFA-e (55).

Planiram kad napravimo kuću imati jednu prostoriju koja će biti posvećena tako nogometu, tv unutra, kauč, neki mini ‘bar’ i uređeno tako dresovima. Ali daleko je do toga da bi postavio baš kao cilj. Želja više.

Filip ivić
Evidencija dresova

Cijelu kolekciju dresova možete pogledati na facebook profilu Filip Ivić kao i instagramu pod imenom filip_dresovi.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply