Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana Zijad Bećirović kazao je u intervjuu za sarajevski portal Faktor.ba da zabrinjava sigurnosna situacija u Brčko distriktu BiH.

Samo da navedem primjer tri ruska agenta sa inicijalima P. B. (1986), D. T. (1989) i R. K. (1982), koji su ušli u BiH u blizini Bijeljine 15. januara 2022, a izašli 16. januara 2022. u blizini Višegrada. Prespavali su u glavnom hotelu u Brčkom i obavili niz povjerljivih sastanaka i napustili Distrikt. Ukoliko se ne poduzmu odgovarajuće mjere od snage NATO-a, očekujmo uskoro početak oružanog sukoba u Brčko distriktu BiH. To je najozbiljnija opasnost na koju za sada šute vlasti Distrikta i obmanjuju svoje građane i javnost u BiH.

‘U čije ime priziva nemire?’

Predsjednik brčanske Skupštine Siniša Milić [SNSD] pozvao je istražne organe u BiH, ali i nadležne međunarodne organizacije da hitno reaguju povodom izjave Bećirovića. On je za Srnu istakao da ova izjava predstavlja eklatantan primjer krivičnog djela izazivanje vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Informisan sam da je Policija Distrikta već otvorila istragu, ali je potrebno da reaguju i druge domaće i strane službe, prvenstveno Obavještajno-bezbjednosna agencija [OBA], jer ovo predstavlja direktan udar na mir i bezbjednost u Brčkom i BiH.

Naveo je da je situacija u Brčkom potpuno drugačija, daleko od bilo kakve nestabilnosti, što mogu potvrditi i predstavnici međunarodnih organizacija i stranih ambasada koji su vrlo često u Brčkom. Milić je podsjetio da su stanje u Brčkom kao potpuno stabilno okvalifikovali i zamjenik komandanta Vrhovne komande NATO-a za Evropu, kao i glavnokomandujući snaga EUFOR-a.

Isto mišljenje imaju politički predstavnici i druga dva naroda u Brčkom. Zato je pravo pitanje i istragu treba usmjeriti i u tom pravcu – ko su saradnici gospodina Bećirovića u Brčkom koji daju neistinite informacije o stanju u Brčkom, u čije to ime Bećirović priziva nemire u Brčkom i ko u stvari najdirektnije krši odredbe Arbitražne odluke za Brčko?

Netačne informacije IFIMES-a

IFIMES redovno analizira događanja na Bliskom istoku, Balkanu i u svijetu. U analizi pod nazivom „Bosna i Hercegovina 2022: Od ‘non-papera’ do puzajućeg rata“, objavljenoj 23. januara ove godine, spominje se i Distrikt sa podnaslovom “Brčko distrikt neuralgična tačka za sukobe u BiH”. Navedeno je niz netačnih informacija, kao npr. da je supervizor za Brčko Michael Scanlan zadužen i za vojni aspekt provođenja Konačne arbitražne odluke, a nije reagirao smjenjivanjem šefa Policije Distrikta Gorana Pisića, koji je “prikrio i vojni transport i naoružavanje Srba u Brčkom”. Ovlasti supervizora “zaleđene” su 2012. godine. U analizi, između ostalog, još stoji:

Supervizor Scanlan šalje izvještaje o stanju u Brčko distriktu, koji su nevjerodostojni i ne oslikavaju stvarno stanje i time sprječava dolazak i razmještanje američkih vojnih snaga kao vid preventivnog djelovanja na sprječavanju oružanog sukoba.

Vozila EUFOR-a ovih dana prolaze i kroz Brčko, a njihovi vojnici razgovaraju sa građanima o aktuelnoj situaciji. Cilj je, kako naglašavaju, sačuvati mir i stabilnost. Međutim, sve navedeno, u kombinaciji sa senzacionalističkim medijskim naslovima, ponovo je uznemirilo dio građana ove lokalne zajednice.

Supevizor Scanlan, zajedno sa komandantom EUFOR-a general-majorom Antonom Vesselyjem, sastao se u srijedu sa rukovodstvom Distrikta i šefom Policije. Supervizor je pohvalio fokusiranost vlasti Distrikta na očuvanje unutrašnje kohezije i sigurnog okruženja, kako je naglašeno u njihovoj zajedničkoj izjavi iz decembra.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply