Izložba i monografija “Tragom brčanskih Jevreja”, koja je predstavljena prošlog petka u sarajevskoj galeriji “Novi hram”, svjedoči o nekadašnjim stanovnicima Brčkog – Jevrejima, koji su dali ogroman doprinos u svim segmentima života i razvoja Brčkog i postali žrtve strahovitog zločina, čime je izbrisan trag njihovog postojanja.

Naglasila je ovo autorica izložbe i monografije Tamara Vijoglavin Mančić, dodavši:

Dugo su oni bili samo broj, sa izblijedjelim imenom i prezimenom na spisku žrtava sreza Brčko Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača. Ipak smrt nije njihovo obilježje. Ovom izložbom vraćamo im glas i oživljavamo sjećanje na jedan malo drugačiji svijet od našeg, koji nažalost u Brčkom više ne postoji.

Poziv je ovo da kroz sjećanje otkrivamo uzroke razdora i tražimo terapiju za integraciju.

Izložba je predstavljena na 37 panoa, koji su obrađeni tematski, a potom i hronološki. Na panoima i u monografiji možete pročitati informacije o životu Jevrejske zajednice, o njihovom naseljavanju, odnosu sefarda i aškenaza, o brčanskoj sinagogi, o problemima i proslavama u zajednici, životima 13 jevrejskih porodica iz Brčkog.

Holokaust izbjeglo samo 14 jevrejskih Brčaka

Holokaust u Brčkom je izbjeglo samo šest porodica odnosno 14 jevrejskih Brčaka.

Jevreji Brčkoga nisu vođeni u logore, već su svoj tragičan kraj našli u mjestu gdje su se rodili.

avram pinto

Ćazim Suljević, šef Službe za arhiv Brčko distrikta koja je organizovala ovaj događaj u saradnji sa Jevrejskom zajednicom BiH, istakao je da je istraživanje o životu i sudbini Jevreja bilo jedno od prvih za brčanske arhiviste.

Izložba i monografija o sudbini brčanskih Jevreja su pravi primjer značaja naučno-istraživačke i kulturne funkcije arhiva i vrijedan prilog njegovanju kulture sjećanja, koje nije sama sebi svrha.

Izložba i monografija “Tragom brčanskih Jevreja”, koja će nakon Sarajeva biti predstavljena u Zenici, Mostaru i Novom Sadu, a vjerovatno i drugim gradovima Bosne i Hercegovine i regije, plod je potpisanog sporazuma o saradnji između Jevrejske zajednice i Brčko distrikta čija realizacija će se nastaviti i u narednom periodu.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply