U Gradskoj vijećnici Brčko danas je svečano otvorena izložba pod nazivom „Sjećanje na Aleksu Mikića“. Potekavši iz malenog sela nadomak Brčkog, igravši se prostranim bukvičkim livadama, Aleksa Mikić stvarao je svoj svijet „osunčane obale“ u zloslutnom vihoru između dva svjetska rata čije su nedaće duboko preslikale njegovo književno djelo.

Pored književnosti Aleksa se bavio i novinarstvom i bio glavni urednik prijeratnog časopisa Male novine koji je imao najveći tiraž u tadašnjoj bivšoj Jugoslaviji.

Pored malih novina bio je i jedan od urednika i osnivača Oslobođenja. Mnogo toga je uradio i zadužio naš grad, a mi na ovaj način želimo da mu se zahvalimo.

DRAGAN TOMIĆ, PREDSJEDNIK SPKD „PROSVJETA” BRČKO

Da je Aleksa književnik čije tragove ni vrijeme ne briše dokazuje činjenica da je u posljednjih deset godina troje studenata na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomiralo i magistriralo na temu književnosti Alekse Mikića.

Na Pegagoškom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Aleksa Mikić je dio nastavnih planova i programa. Vjerujemo da će nakon ove izložbe i njenog gostovanja u Sarajevu, Banjaluci i Beogradu to biti nastavljeno i unaprijeđeno.

ĆAZIM SULJEVIĆ, ŠEF SLUŽBE ZA ARHIV 

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, kazavši da će u ovoj lokalnoj zajednici jedna ulica nositi ime velikog književnika Alekse Mikića.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply