Prilog za FTV

Vodostaj rijeke Save i njenih pritoka na području Posavine u blagom je opadanju, ali i dalje postoji opasnost od poplava. Šta možemo očekivati u narednim danima i u kojoj mjeri je Brčko distrikt BiH spreman na potencijalnu opasnost?

U proteklom periodu, usljed nepovoljnih vremenskih uslova, vodostaj rijeke Save i njenih pritoka bio je u porastu, ali se situacija popravlja. Nadležne institucije ne očekuju drastične promjene u narednim danima.

Pratimo situaciju. Takođe gledamo mjernu stanicu Slavonski Šamac gdje ukoliko dođe do povećanja, mi ćemo takođe da reagujemo. Trenutno su i pritoke Brka i Tunja u opadanju. Nemamo nikakvih poziva na Operativni centar 121 i 123 što se tiče izlijevanja i određenih poremećaja.

Bogdan Bratić, ŠEF ODJELA ZA JAVNU SIGURNOST VLADE BRČKO DISTRIKTA BiH (US)

Trenutno se implementira Plan upravljanja rizikom od poplava za Brčko distrikt u sklopu Projekta pod nazivom „Tehnička pomoć za pripremu planova upravljanja rizikom od poplava za Bosnu i Hercegovinu” koji se finansira iz IPA II fonda, a realizuje uz pomoć Delegacije Evropske unije u BiH.

Ti koraci koji čine jedan ciklus evropske direktive o poplavama su preliminarna procjena poplavnog rizika, izrada mapa opasnosti i mapa rizika od poplava i onda na bazi tih mapa i nekih drugih parametara se radi Plan upravljanja poplavnim rizikom.

Nijaz Lukovac, VODITELJ PROJEKTA

Ono što mi očekujemo od ovog projekta je da će nam pomoći u našim nastojanjima upravljanja rizicima od poplava u pogledu mjera koje treba poduzeti i ciljeva koje treba sprovesti kao i definisanja finansijskih sredstava koja su potrebna da bi se realizovao Plan upravljanja rizikom od poplava, kao i određivanja institucija, organa, pravnih lica koji učestvuju u upravljanju rizicima od poplava.

Ljiljana Zenunović, ŠEFICA PODODJELA ZA ŠUMARSTVO I VODOPRIVREDU BRČKO DISTRIKTA BiH

Plan upravljanja rizikom od poplava odnosi se na period od 2024. do 2029. godine. Od velikih poplava koje su BiH i region zadesile 2014. godine radilo se više na prevenciji, tako da, tvrde odgovorni ljudi, Brčko distrikt spremnije dočekuje moguću elementarnu nepogodu.

Nezavisni novinar sa 11 godina iskustva u lokalnim i državnim medijima različitih formata. Bavi se svim temama od javnog interesa s fokusom na kritičko i istraživačko novinarstvo. Osnivač portala Plural.ba (glavni urednik) te Fondacije za medije i aktivizam Plural, Brčko distrikt BiH (predsjednik Upravnog odbora).

Leave A Reply