Dok se mnogi žale na odsustvo kulture, prevashodno kulturnih događaja, manifestacija i publikacija, neki ljudi su ipak odlučili da stanu tome u kraj. Nekada jedan specifičan i unikatan lokal u Zanatskom centru, danas je jedan od kulturnih centara, ako ne i najaktivniji u Brčkom. U pitanju je Art Caffe Jazzwa, mjesto za druženja uz ugodan, prirodan i nadasve kulturan ambijent. 

Ove godine u periodu od 1. do 8. augusta se održava, već, treći Jazzwa Art Festival, koji bi trebao da okupi sve ljubitelje kulture i zabave na ‘jednom’ mjestu. Aktivista i novinar iz Brčkog, Željko Lazarević, ističe da će se ovogodišnji festival koncipirati na raznolikosti, odnosno da će biti lokalnih izvođača sa autorskom muzikom, te da će biti eko, art i zanatskih radionica, kojima bi se, prvobitno, mlađoj populaciji skrenula pažnja na zanate, odnosno njihovu vrijednost. 

Entuzijazam, poštovanje i ljubav prema umjetnosti i kulturi su zajedničke osobine ljudi, koji već treću godinu za redom samostalno organizuju ovu manifestaciju. Pored navedenih lokalnih izvođača, odnosno planiranih radionica, najistaknutija imena koja će se pojaviti na ovom festivalu su brazilski jazz muzičar Adriano Trindade, koji će nastupiti prvi dan festivala, a tu su svakako i DJ duo NiSu Brothers, koji će najaviti Nišville u Brčkom, te glumci Hasan Zahirović i Sergej Trifunović.

Festival je veoma kreativno i na pomalo komično-satiričan način najavljen, performansom „Marka za kulturu“.

Performans je bio prilika da promovišemo naše aktivnosti te skrenemo pažnju naših sugrađana da kultura treba da živi i na ulici te na svim mjestima gdje se okupljaju mladi ljudi.

željko lazarević

Kaže da se tom prilikom kroz simbolične priloge građana prikupilo 151 KM, što će biti izdvojeno za nabavku materijala za radionice.

Također, jedan od glavnih aktera u organizaciji ove priče je svakako umjetnički direktor festivala, akademski slikar Almedina Cifrić, koja je tu od prvog izdanja festivala do danas, i koja aktivno radi na samoj organizaciji i programu, ali i na uređenju enterijera i eksterijera Jazzwe, koji je oslikan njenim radovima i radovima njenih učenika, pod okriljem Ateljea 6.

Izuzev dva festivala, Jazzwa je u protekle tri godine organizovala oko pedesetak slikarskih izložbi, od kojih su neke bile aukcijskog odnosno humanitarnog karaktera, ali i mnoge promocije knjiga, književne večeri, umjetničke radionice itd. Samim tim je jasno da se radi o jednoj veoma aktivnoj, vrijednoj i ustrajnoj skupini ljudi, kojima je doista cilj podizanje kulturne svijesti, ali i veličanje kulturne baštine, kako lokalne, tako i šire okoline.

Ovogodišnji Jazzwa Art Festival nosi slogan „Umjetnost novog rađanja“, koji će, uz pomoć volontera u saradnji sa Centrom za podršku u zajednici „Beba više“, imati za cilj prikupljanje potpisa za peticiju, kojom se od Skupštine Brčko distrikta BiH traži, da se za žene koje trebaju postupke vantjelesne oplodnje ukine starosna granica, kao i sam broj postupaka koje finansira Fond zdravstvenog osiguranja.

Željko Lazarević je naglasio da će se, osim promocije kulture, festival koncipirati i na promociji samog Zanatskog centra Brčko. Tu se nalazi veliki broj ugostiteljskih objekata, frizersko-kozmetičkih salona, krojačkih salona, zlatara, sajdžija, trgovinskih radnji, te biroa za projektovanje i planiranje. 

Jazzwa Art Festival na ovaj način želi oplemeniti i uljepšati prostor Zanatskog centra, te pozitivno utjecati na razvoj kulture, umjetnosti i ekologije na prostoru cijelog Distrikta.

Share.

Edin Osmanbašić je novinar-urednik za kulturu portala Plural.ba (2022-). Primarno zanimanje profesor njemačkog jezika i književnosti. Medijsku karijeru počeo 2020. godine kao voditelj edukativno-zabavnog video serijala Live kviz znanja na portalu Otisak.ba.

Leave A Reply