Božidar Jović

U okviru nastavka realizacije projekta “NE korupciji u zapošljavanju u javnom sektoru u Brčko distriktu BiH”, Udruženje građana “Demos” Brčko održalo je Javnu tribinu u brčanskom Omladinskom centru. Na tribini je istaknuto jasno “NE” interesnim grupama koje određuju ko će dobiti posao u javnom sektoru, te je naglašeno da je praksa nepotizma neprihvatljiva. 

Inicijativa Udruženja za ukidanje usmene procjene kandidata te za korištenje isključivo objektivnih kriterija dobila je značajnu podršku građana, čime se stvara temelj za izgradnju pravednijeg društva u Brčko distriktu.

Trenutna zakonska rješenja idu ka tome da vi imate određene ljude u komisijama koji mogu uz nesavjesan rad i korupciju da odlučuju koji kandidat će proći. Ukoliko njima zatvorimo mogućnost da odlučuju, tj. ukoliko mi ukinemo subjektivne kriterijume ili usmeni dio i budemo samo vrednovali isključivo objektivne kriterijume, oni više neće imati alat, više niko neće moći uticati na ishod koji kandidat će biti zaposlen.

BOŽIDAR JOVIĆ, PREDSJEDNIK UG DEMOS BRČKO

Učesnici tribine “Karton revolucija”, pokret koji se bori protiv korupcije, takođe je podržao ovu inicijativu. Naglasili su da su javne ustanove postale privatne, a javni konkursi često namješteni. Ističu važnost promjene svijesti o ulozi javnog sektora i potrebu da političke partije djeluju u interesu građana. 

Karton revolucija

Političke partije treba da rade u interesu ljudi jer ne treba zaboraviti da građani biraju političare i oni moraju raditi onako kako građani govore. Ako su građani svjesni svoje snage onda se sistem mijenja.

Adi Selman

Iz Udruženja “Demos” navode da u Brčko distriktu BiH ne možete dobiti posao domara, portira, nastavnika, medicinskog tehničara, šalterskog radnika… ako niste članovi političke organizacije ili na drugi način bliski interesnim grupama (ljubavnice, rodbina, kumovi, prijatelji…), te upućuju nekoliko pitanja za razmišljanje: Da li želite da živite u takvom društvu? Kako će se sutra naša djeca snaći u takvom društvenom poretku?! Ko treba da nam uči djecu i da nas liječi, podobni ili sposobni?!!

Učesnici javne tribine

Fondacija za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH.

Leave A Reply