Prilog za FTV

Na osnovu preliminarnih rezultata Opštih izbora u Bosni i Hercegovini, može se doći do zaključka da se u Brčko distriktu u odnosu na izbore 2018. godine nije ništa značajnije promijenilo. Najveću podršku građana ponovo imaju nacionalne stranke i političari na svim nivoima, a jedino je u izboru za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda došlo do promjene, jer je ovaj put kandidat opozicije dobio najviše glasova.

Građani koje smo anketirali na glavnom brčanskom trgu imaju podijeljena mišljenja o preliminarnim rezultatima Opštih izbora u BiH.

(Jeste li glasali?) Nisam niti bih glasao. (Zašto?) Zato što nam je država u totalnoj propasti.

Moj je jedan pobijedio za kojeg sam glasao. (Očekujete li bolje stanje?) Ne može on kao jedinka, ako nisu ostali složni. Normalno da nema ništa od toga.

Nadam se da će biti bolje. Baš zbog toga sam glasala za nekog drugog, ne bi li bilo promjene.

Lokalna Izborna komisija imala je pune ruke posla. Zbog kompliciranosti izbornog procesa u Distriktu, pojavio se veliki problem sa popunjavanjem i radom biračkih odbora koji nisu bili adekvatno obučeni za ovaj posao, a kulminiralo je prilikom prijema izbornog materijala kada su uslijedili ogromni redovi i maratonska čekanja.

Moraju znati mnogi, i od poslanika, a usuđujem se reći dugo i članovi Centralne izborne komisije i institucije države nisu znale šta to znači kondominijum, šta to znači dvojna djelatnost ove Izborne komisije, odnosno dva entiteta i sedam nivoa vlasti. Od nas se traži da se uklopimo u vremenske termine koji važe za sve.

milan tomić, potpredsjednik lokalne izborne komisije

U odnosu na izbore 2018. godine, značajnija promjena u Brčko distriktu se nije desila. SDA, SNSD i HDZBiH prednjače po broju glasova za sve nivoe vlasti, jedino je u izboru za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda ovaj put pobijedio kandidat opozicije Denis Bećirović. U Parlamentu FBiH putem kompenzacijske liste trebao bi se naći jedan kandidat sa područja ove lokalne zajednice.

Smatram da treba mnogo čvršće povezivati Brčko distrikt i Federaciju, jer je to bogatiji dio BiH, željeli mi to priznati ili ne. Moramo otkočiti projekte koji su od ranije planirani i pokrenuti ih sa mrtve tačke. Moramo graditi nove projekte.

rasim smajlović, kandidat nip za parlament pfbih

Brčko distrikt će u Parlamentarnoj skupštini BiH ponovo predstavljati Mladen Bosić iz SDS-a kao i Petar Đokić iz SP-a u Narodnoj skupštini RS, koji su osvojili direktne mandate. Ono što posebno bode u oči i u Distriktu je blizu 8.500 nevažećih glasačkih listića, što je 8,56% od ukupnog broja birača. Oko 14.000 građana uopšte nije imalo pravo glasa, jer ne posjeduju entitetsko državljanstvo.

Leave A Reply