Predstava u Eš naselju

Dječja predstava „Pustolovine Snješka Bijelića“ je bila prva u nizu od ukupno 5 dječjih predstava koje će biti odigrane ove godine u sklopu Dječjeg programa Internacionalnih teatarskih susreta Brčko distrikta BiH. Obdanište „Naša djeca“ jučer je u naseljima Eš i Ilićka ugostilo Centar za animaciju i lutkarstvo Banja Luka kao i njihovu već pomenutu predstavu.

Tematika same predstave jeste potraga Snješka Bijelića za svojim nosom, prilikom koje je na interaktivan način zabavljao publiku, odnosno nasmijavao ju. Mališani su sve vrijeme bili uključeni u samu predstavu i uistinu su uživali u viđenom. Sadržaj predstave je ujedno i edukativnog i zabavnog karaktera, što se može na osnovu interaktivnog pristupa zaključiti.

Producent predstave „Pustolovine Snješka Bijelića“ kao i predsjednik Centra za animaciju i lutkarstvo Banja Luka, Predrag Bjelošević kazao nam je kako predstavu ništa ne može zamijeniti, pogotovo kada je u pitanju kombinacija žive scene i lutaka, što je jako inspirativno za djecu, ako glumci igraju dobro, te djeca uistinu uživaju u njoj. Naglasio je kako prihvataju sve što im se kaže, jer se užive u određene likove, tj. prihvataju da je neki predmet određena životinja ili stvar i dosljedno prate od početka do kraja predstave.

Bogat program za djecu

Ova predstava, ali i slične manifestacije ovoj su pokazatelj da kultura i umjetnost imaju svoju publiku i među najmlađima, te da je jako bitno što se u ovogodišnjem izdanju Susreta nalazi jako bogat program za njih. Ovim događajima im se budi svijest za kulturom, odnosno time se usmjeravaju ka zdravom građanskom duhu i jako je bitno da se ovaj festival nastavi graditi i širiti, pogotovo u ovom segmentu.

Glumac koji tumači ulogu Snješka Bijelića, Anando Čenić nam je rekao kako je nastupanje pred djecom jedno predivno iskustvo, s jedne strane relaksirajuće, ali i s druge strane zahtjevno, jer su djeca jako iskrena i jako stroga publika. Istakao je kako nema mnogo prostora za grešku, jer je pitanje da li će im neku grešku poslije oprostiti. A ukoliko dođe do nekih neočekivanih zapleta u radnji odnosno tokom predstave smatra da je improvizacija uvijek negdje prisutna, i da to nije ništa neželjeno, jer su dječje predstave uglavnom interaktivne.

Predstava u Eš naselju
Share.

Edin Osmanbašić je novinar-urednik za kulturu portala Plural.ba (2022-). Primarno zanimanje profesor njemačkog jezika i književnosti. Medijsku karijeru počeo 2020. godine kao voditelj edukativno-zabavnog video serijala Live kviz znanja na portalu Otisak.ba.

Leave A Reply