Sinoć oko 20:52h nepoznati muškarac sa automatskom puškom lagano je prošetao kroz centar Brčkog i ušao u jedan ugostiteljski objekat, te tražio određeno lice. Nakon što traženo lice nije pronašao, udaljio se u pravcu Gradskog parka.

Na mjesto događaja izašla je Policija Brčko distrikta BiH i izvršila sve potrebne provjere i prikupila informacije o izvršiocu, te je isti u veoma kratkom roku pronađen i lišen slobode. Riječ je o četrdesetsedmogodišnjem licu inicijala G.S. nastanjenom u Brčkom.

Tokom pretresa lica pronađena je automatska puška sa pripadajućom municijom, a radi se o zabranjenom oružju, koje građani ne mogu zakonito nabaviti i za koje se shodno tome i ne može izdati dozvola za nabavku.

DŽEVIDA HUKIČEVIĆ, PORTPAROL POLICIJE

Obzirom da automatska puška spada u oružje kategorije A (vojno oružje) koje je građanima za posjedovanje strogo zabranjeno, postavlja se pitanje kako je ovo lice uopšte nabavilo automatsku pušku? Da li to znači da crno tržište oružja cvjeta u Brčko distriktu, a Policija ništa ne poduzima po tom pitanju? I ono najvažnije pitanje: trebaju li građani Distrikta brinuti za svoju sigurnost?

Sinoćnji događaj stvorio je uznemirenost kod velikog broja građana, stoga se očekuju odgovori od nadležnih institucija.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica Federalne televizije (2024-), zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, te potpredsjednica Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH. Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply