Priča o brčanskom ljekaru Nebojši Mraoviću, u čijem su dvorištu pronađeni posmrtni ostaci civilnih žrtava rata s područja Srebrenice, ponovo je aktualizirana. Ne samo da je slučaj ljekara koji vrši istraživanja nad kostima žrtava genocida šokirao bh. javnost, već zabrinjava i činjenica da on i dalje obavlja svoj posao, a oni koji bi trebali reagovati – to ne čine. Dok se čeka na epilog ovog slučaja, ponovo se postavlja pitanje moralnosti i etike.

Porodice koje još uvijek tragaju za svojim nestalima zgroženi su postupcima ljekara Mraovića, ističući da je to činjenje još jednog zločina nad kostima žrtava rata. Kivni su i na istražne organe te pravosudne institucije koje i nakon 30 godina nisu procesuirali odgovorne za teške zločine.

Kao čovjek i kao osoba koja je izgubila člana porodice mogu da zamislim da li je on sad tu sakrio sve kosti ili je one kosti koje je upotrebljavao za eksperimente negdje bacio. Neke majke su i umrle, majke su još tu – možda su to baš njihova djeca.

Sead Golić, sekretar Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta BiH

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine ističu da je predmet koji se odnosi na proces ekshumacije i identifikacije u radu u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te da će zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu u narednom periodu donijeti odluku o daljim aktivnostima u ovom predmetu, potrebnim radi donošenja tužilačke odluke.

Pokušali smo nekoliko puta kontaktirati doktora Mraovića koji radi u poliklinici, međutim nije odgovarao na naše pozive.

Rasprava o slučaju ljekara Mraovića vodila se i u Skupštini Distrikta. Mišljenja zastupnika su podijeljena.

Pošto kolegu poznajem i dugo sam radio s njim – kvalifikacija da je ludak i monstrum ne ide. Radi se o jednoj nezreloj osobi, velikom djetetu u životu.

Živan Nikolić, zastupnik SP-a u Skupštini Brčko distrikta BiH

Čije god kosti da su, svejedno koje nacionalnosti, nepojmljivo je šta je taj čovjek uradio.

Abdulah Iljazović, zastupnik SBiH u Skupštini Brčko distrikta BiH

Zvanično, kosti pronađene u dvorištu Mraovića pripadaju žrtvama genocida iz Srebrenice. Ranije je Mraović poručio da su korištene u svrhu analize i istraživanja te da u tome ne vidi nista sporno. Ne vide, po svemu sudeći, ni nadležni, a ni u ljekarskim komorama, jer Mraović i dalje posao obavlja nesmetano. Inače, prema podacima Udruženja porodica nestalih Bošnjaka, u Brčko distriktu još uvijek se traga za 56 civilnih žrtava rata, ne računajući tijela koja su prilikom rušenja mosta na rijeci Savi nestala, čiji tačan broj nikada nije utvrđen.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply