Crveni krst Brčko distrikta BiH objavio je da, prema instrukcijama koje su dobili od kolega sa terena, trenutno vrše prikupljanje sljedećih artikala: deke, vreće za spavanje, grijalice svih vrsta, krevete na rasklapanje.

Sve ostale vrste artikala, nažalost, nismo u mogućnosti prihvatiti, te vas najljubaznije molimo da poštujete ove instrukcije.

Sve navedene artikle možete dostaviti svaki dan od 08:00-16:00 u periodu od 17.02.2023-26.02.2023. na adresi Dejtonska 127.

Veliki odziv građana

BZK Preporod Brčko također je pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za stanovnike Republike Turske ugrožene snažnim zemljotresom. Naišli su na veliki odziv građana Brčkog i okolnih mjesta: Srebrenika, Gradačca, Janje…

Pripreme za transport pomoći

S obzirom na to da su u kratkom roku prikupljene velike količine garderobe u svim centrima za prikupljanje pomoći u BiH, iz Ambasade Republike Turske zamolili su da obustave dalji prijem garderobe.

Iz Preporoda su pozvali građane, koji su u mogućnosti, da svoju pomoć do 20.02. usmjere u ono što su prioritetne potrebe ugroženog stanovništa: deke, posteljina, vreće za spavanje, pelene, hrana za bebe, higijenski set za žene, grijalice na plin, električne grijalice, alati, konzervirana hrana.

Žaloste nas primjeri javnog pisanja i negodovanja prema volonterima koji svoje slobodno vrijeme i ogroman trud troše u preuzimanje, pakovanje pomoći i pripreme za transport. Odluka o prekidu preuzimanja pomoći u garderobi je isključivo preporuka prijatelja iz Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini. U vezi s tim apelujemo na razboritost i dostojanstveno ponašanje.

Volonteri se odazvali u velikom broju

Novčana pomoć

Napominju da građani mogu učestvovati u humanitarnoj akciji uplatom finansijskih sredstava na žiro račune prema Upravi za katastrofe i vanredne situacije (AFAD), Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Turske otvorene kod ZiraatBank BiH.

Naziv računa: TÜRKİYE AFAD DEPREM YARDIM HESABI
KM račun: BA391860430310894363
EUR i USD račun: BA391860431700006822

Napomena: Kod uplata u KM valuti koje će se vršiti putem aplikacije mobilnog bankarstva ZiraatBank BH, za realizaciju transakcije potrebno je u dijelu “broj računa” unijeti broj računa 1860430310894363.

Share.

Fondacija za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH.

Leave A Reply