Korijeni GFK „Brčko“ sežu sve do 1972. kada je klub prvi put osnovan pod imenom FK „Željo“. Klub pod tim imenom ostvaruje zapažene rezultate, ali 1976. mijenja svoj naziv u FK „Brčko ‘72.“ zbog sličnosti sa drugim timom u tadašnjoj ligi. Bili su sigurno jedan od jačih klubova u Brčkom.

U posljednje tri godine klub nije imao nikakve aktivnosti. Čitav kompleks, Sportsko-rekreativni centar Meraje-Ivici, u kojem je klub smješten je propadao. Turniri, u kojima su igrale mnoge brčanske fudbalske nade, nisu organizovani godinama. Nedostatak prostora i aktivnosti se osjetio ne samo u zajednici, nego i u čitavom gradu.

Priču oživljavanja fudbalskog tima pokrenula je grupa odanih pojedinaca koji su strast prema sportu stekli upravo u ovom klubu.

Grupa je proaktivno krenula u proces oživljavanja. Početkom januara, s novom vizijom na umu, odlučuju da klub dobije novo ime – Gradski fudbalski klub „Brčko“. Biraju novu Skupštinu i Upravu Kluba. Skupština je također izabrala novog predsjednika Kluba, Jasmira Slomića, potpredsjednika Zlatana Musića i sekretara Nedžada Hodžića. Krajem januara su, zajedno sa prijateljima kluba, održali četiri akcije čišćenja, kako bi se teren i pomoćni objekti doveli u radno stanje.

S novim terenom spremnim za igru, ostvaruju kontakt sa Školom fudbala „Šampion“, koja sama po sebi ima dobre i zapažene rezultate, te potpisuju sporazum o saradnji. Ideja je da kada djeca završe obuku mogu nastaviti da treniraju pod okriljem kluba na istom terenu. Treninzi se održavaju tri puta sedmično. Od marta su odigrane već tri utakmice.

Idući korak je bio ostvarenje saradnje sa Mininogometnim savezom BiH, kao jedna od ideja za budućnost. Mininogometni savez BiH organizuje mininogometne lige po gradovima BiH na umjetnoj travi u zimskom periodu. Ove godine, po prvi put, dvije ekipe iz Brčkog imaju priliku da učestvuju u završnici Državnog prvenstva BiH. To će biti uvod u osnivanje brčanske lige – što će biti nešto novo u našem gradu. Turnir će se održati od 26. – 27. maja.

Želimo da postanemo pravi gradski klub, koji će biti alternativa postojećoj situaciji u fudbalu i okupljati sve mlade fudbalere grada. Bitno je istaknuti ulogu Abdulaha Ilijazovića, bivšeg igrača FK „Brčko ‘72.“, koji je iz prve ruke svjedočio vrhuncu tima i uticaju koji je imao na zajednicu. Motivisan nostalgijom, Abdulah je okupio tim istomišljenika koji su dijelili njegovu viziju revitalizacije tima.

jasmir slomić za plural

U augustu ove godine, planirano je da se ponovo oživi poznati Gradski turnir u malom fudbalu na betonskoj ploči. Svi zainteresovani mogu pratiti obavijesti putem FB stranice GFK „Brčko“.

Nakon organizacije Mininogometnog turnira planirano je formiranje mlađih kategorija unutar kluba (pioniri, kadeti, juniori) i stručnog osoblja, a uporedno sa tim i izbor igrača i formiranje prvog tima kako bi na vrijeme mogli započeti sa treninzima i pripremama za sezonu u oktobru ove godine u Drugoj županijskoj ligi Posavine.

Članovi Skupštine i Uprave Kluba su već pokrenuli projekt „200 po 10“ kako bi svojim primjerom podržali rad kluba, ne samo kroz dosadašnje radne akcije, nego i financijski. Članske i donorske karte dostupne su u apoenima od 20, 50 i 100 KM.

Sve je krenulo sa željom da klubu vratimo stari sjaj, da vratimo djecu na sportske terene i život u našu mjesnu zajednicu. Želimo da iskoristimo priliku da se zahvalimo svima koji su do sada nesebično pomogli Klubu.

uprava gfk brčko
Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply