Ujedinjene nacije su u decembru 2011. godine proglasile 21. mart  Svjetskim danom osoba sa Down sindromom.

Na ovaj dan, osobe sa Down sindromom i oni koji žive i rade s njima širom svijeta organizuju i učestvuju u aktivnostima i događajima podizanja svijesti javnosti i kreiraju jedinstven globalni glas zagovarajaći prava, inkluziju i dobrobit osoba sa Down sindromom.

Ove godine skrećemo pažnju na stereotipe i predrasude koje okružuju osobe s Down sindromom i koje otežavaju njihovo puno sudjelovanje i prihvaćanje u našem društvu.

Stereotipi o osobama s Down sindromom često proizlaze iz neznanja i nedostatka informacija. Važno je shvatiti da osobe s Down sindromom imaju sposobnosti, interese i mogućnosti koje mogu obogatiti naše društvo. Stereotipi često ograničavaju osobe s Down sindromom, ne dopuštajući im da ostvare svoj puni potencijal i doprinesu zajednici na isti način kao i bilo koja druga osoba. Kroz naše djelovanje i angažman, moramo aktivno raditi na razbijanju stereotipa i predrasuda te promovisati poštovanje, razumijevanje i prihvaćanje svih ljudi, bez obzira na njihove različitosti.

Inkluzivno društvo nije samo cilj, već i obaveza. Trebamo raditi na stvaranju okruženja u kojem se svaka osoba osjeća dobrodošlo, podržano i cijenjeno. To, između ostalog, zahtijeva promjenu naših stavova i osiguravanje jednakih prilika za sve.

Pridružite nam se u obilježavanju ovog važnog dana tako što ćete podijeliti priče osoba s Down sindromom, podizati svijest o njihovim pravima i potrebama te podržavati inicijative usmjerene prema stvaranju inkluzivnog društva.

Neka Svjetski dan osoba Down sindroma bude podsjetnik na našu odgovornost da rušimo stereotipe i promovišemo inkluzivno društvo.

*Down sindrom je dio ljudskog stanja, univerzalno prisutan bez obzira na rasu, spol ili socijalno-ekonomsko stanje u 1 od 800 živorođenih, iako postoje značajne varijacije širom svijeta. Datum za Svjetski dan osoba sa Down sindromom, koji je 21. dan 3. mjeseca, odabran je da označi jedinstvenost triplikacije (trisomije) 21. hromozoma koja uzrokuje Down sindrom.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply