Izjave

Fudbalski klub Jedinstvo Brčko, prvi put nakon 103 godine postojanja, što ga čini jednim od najstarijih sportskih kolektiva u Bosni i Hercegovini, ne takmiči se i nalazi se pred gašenjem. Šta je uzrok i ima li rješenja za jedan od najvećih simbola grada na Savi, kojeg krase multietničnost i uspjesi još iz vremena bivše Jugoslavije?

Amaterski prvak Jugoslavije 1975, 16 sezona član Druge lige Jugoslavije, višegodišnji član Prve lige i dva puta osvajač Kupa RS-a. Od borbe za Premijer ligu BiH do najnižeg ranga takmičenja u samo dvije sezone, a danas ni to. Veliki ratovi ga nisu spriječili da se takmiči, ali jeste loša uprava.

Uzrok kompletnog tog problema zaista jeste samovolja jednog čovjeka, sadašnjeg predsjednika Radojice Božića, koji je samovoljno iz samo njemu poznatih razloga prekinuo takmičenje Fudbalskog kluba Jedinstvo. Ne želi, a i nije želio u zadnjih godinu dana da preda svoju funkciju.

vladimir todorović, bivši direktor jedinstva

Todorović je podnio krivične prijave za malverzacije protiv trenutnog predsjednika, koji se nikome ne javlja na pozive. Uz Todorovića, jedan od posljednjih koji je pokušao popraviti stanje u Klubu bio je stručnjak iz Nizozemske sa UEFA/PRO licencom, rođeni Brčak.

Postoji, naravno, izlazak iz krize. Ja sam napravio plan i projekat, program rada, dugoročni petogodišnji plan. I taj sam program i plan dostavio ljudima u vlasti, ljudima koji su zaduženi. Bio sam spreman i još uvijek sam spreman da pomognem.

mustafa peljto, bivši sportski direktor i trener jedinstva

Odgovornost politike

Skupština Jedinstva nije zasjedala još od oktobra 2018. godine. Klub ima problema s velikim dugovanjima, ali i s diskriminatornim Statutom kojim se članovi Skupštine i Upravnog odbora biraju na osnovu nacionalne pripadnosti, što nije u sportskom duhu.

To je nametnula brčanska politika, koja, također, snosi dio odgovornosti za današnje stanje u Jedinstvu. Nakon mnogo godina nastavljena je izgradnja Gradskog stadiona, ali je pitanje kada će se na njemu moći igrati.

Po okončanju ove faze ne. Još uvijek. Ali u toku ove faze ja očekujem da ćemo mi dobiti dovoljno sredstava u budžetu da raspišemo postupak i dođemo do izvođača radova… i da ovo dovedemo napokon do stanja upotrebljivosti.

ratko stjepanović, šef odjela za javne poslove (sds)

Stanje u kojem je Jedinstvo pokazatelj je odnosa prema tradiciji i sportu u ovom gradu. Talenta i novaca ima, zainteresovanih da se napravi ozbiljan fudbalski projekt – također, ali očito i mnogo različitih nesportskih interesa koji sve to koče. Rekonstruirati trenutni ili praviti novi klub koji će nastaviti tradiciju Jedinstva, sada je pitanje koje se najčešće postavlja.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply