Pobjedom protiv Iskre na ispunjenom Stadionu Jaklić u Bugojnu rezultatom 0:2, FK Gornji Rahić ostvario je historijski plasman u Prvu ligu Federacije BiH, što predstavlja jedan od najvećih uspjeha brčanskog fudbala svih vremena.

Nakon što su u sjajnoj atmosferi, pred više od 2.500 gledalaca, u Gornjem Rahiću slavili sa 2:1 golom Armina Kadića u 90. minuti utakmice, u gostima su došli do nove pobjede prekrasnim golovima Emira Hodžića u 23. i Amara Čauševića u 69. minuti.

Ovaj veliki uspjeh fudbaleri G. Rahića posvetili su svojim navijačima, koji su ih odlično bodrili i u Bugojnu gdje ih je bilo više od 200. Rijetki su klubovi i u Premijer ligi BiH, najelitnijem bh. fudbalskom rangu, koji imaju takvu podršku na gostovanjima.

Ali to nije bilo sve. Navijači su im pripremili i vatreni doček po povratku iza ponoći u G. Rahić, koji ponosno nazivaju čaršijom.

Iako su ove sezone završili na petom mjestu Druge lige FBiH – Sjever, došli su do doigravanja za viši rang jer ispunjavaju uslove. A to je rezultat višegodišnjeg rada i zalaganja ljudi oko kluba.

G. Rahić je prvi klub sa područja Brčko distrikta ikada koji će zaigrati u Prvoj ligi FBiH. U istom, drugom elitnom rangu bh. fudbala, igralo je još samo Jedinstvo u Prvoj ligi RS. Protivnici G. Rahića u narednoj sezoni bit će neka velika imena kao što su Sloboda Tuzla, Čelik Zenica itd.

U situaciji kada brčanski sport jedva preživljava, zbog nikad većih problema sa finansiranjem, FK G. Rahić predstavlja najsvjetliju tačku i pozitivan primjer koji bi trebali da slijede ostali klubovi sa područja ove lokalne zajednice.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply