Uvjerili smo se već godinama unazad da je Brčko jedan od regionalnih centara kulture i umjetnosti, ali i sredina iz koje redovno ‘iskače’ nešto novo kada pričamo o muzici. Treba spomenuti da je mnogo izvođača poniklo upravo iz ove regije, da ih imenujemo, mislim da nema ni potrebe. Činjenica je da se vremena mijenjaju, ali da taj trend ostaje neprolazan. Kada mislimo da nemamo šta novo čuti, neko se pojavi na ulaznim vratima. Tako dolazimo i do postepeno nastajuće priče o mladom bendu „Dušman“. 

Kao i sve prave rokenrol priče i ova nastaje u tom duhu. Začeci ovog projekta su nastajali kroz druženje dvaju prijatelja, Duška Subotića i Slađana Jovanovića. U želji da stvore što unikatniji muzički izraz, odlučiše se na ‘indie’ zvuk, koji ujedno daje taj neovisni faktor u muzici, prevashodno rok muzici. Uzimajući i neke druge aspekte u obzir, prvenstveno usnom harmonikom, dobili su folk prizvuk. Na takvu melodiju su odlučili da prislone i deskriptivnu liriku, koja bi slušaocima dala jednu potpunu sliku. I tako nakon nekoliko zajedničkih sesija, druženja, početkom 2023. godine, odlučiše se da krenu u realizaciju prvog zajedničkog projekta, tj. EP-a. Koncem 2023. godine izašao je i prvi singl „Merry little accidents“, pod dirigentskom palicom Mladena Ristića. 

Dušman je u međuvremenu doživio i jednu svojevrsnu ekspanziju, nakon što su se pomenutnom dvojcu pridružili Borko Vujnović i Denis Muharemović, te tako postaju ‘pravi’ bend i dobivaju jednu novu dimenziju tvrđeg i alternativnijeg zvuka. Time se ovaj bend uputio u nove projekte i započinje rad na prvom zajedničkom albumu, koji bi, za razliku od EP-a, obuhvatio i nove članove. 

Singl koji su postavili na platformu Youtube je samo krunica jedne uspješne i veoma produktivne godine ovih momaka, pošto se iza toga krije jedan dug i mukotrpan proces uz mnoštvo proba i nastupa. Sviraše u Narodnom pozorištu Tuzla sa prijateljima iz tuzlanskog benda „S-alt“, te u Doboju, pa i Brčkom, gdje otvoriše Jazzwa Art festival. 

„Merry little accidents“, odnosno pomenuti singl, nastao je kao produkt saradnje sa mnogim gostima, kako regionalnim, tako i stranim. Osim Mladena Ristića, koji je odradio mix pjesme, tu je i Goran Prodan, koji je bio zadužen za master, ali svakako vrijedi pomenuti i Aminu Halilčević iz pomenutog benda „S-alt“, Lily Sturt Bolshaw iz benda „Sunflower Thieves“ (Engleska), Léa Alarcon-Sonnerat iz benda „Clel“ (Francuska), Maja Buha (Sarajevo) i Tamara Maksimović, koja je ispratila zvuk jako zanimljivom i čarobnom animacijom.

Nakon ovog singla, Dušman je najavio nastavak rada na EP-u i na albumu, nadajući se da će nam već nadolazećeg ljeta predstaviti jedan izuzetno kvalitetan repertoar. Dok se to ne desi, mi ćemo uživati u singlu i čekati nova izdanja.

Share.

Edin Osmanbašić je novinar-urednik za kulturu portala Plural.ba (2022-). Primarno zanimanje profesor njemačkog jezika i književnosti. Medijsku karijeru počeo 2020. godine kao voditelj edukativno-zabavnog video serijala Live kviz znanja na portalu Otisak.ba.

Leave A Reply