Prema posljednjim zakonskim izmjenama, u Brčko distriktu BiH osnovica za obračun plate ne može biti niža od više najniže plate u enitetima. Iako je nedavno usvojen najveći budžet u historiji Distrikta, postavlja se pitanje da li je ugrožena finansijska stabilnost ove lokalne zajednice, s obzirom na to da je entitet Republika Srpska nedavno donio odluku o povećanju minimalne plate.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku o visini osnovice za obračun plata zaposlenika budžetskih korisnika u iznosu od 900 KM. Minimalna plata u Brčko distriktu trenutno iznosi 735 KM. 

Međutim ta primjena te osnovice kreće od rebalansa budžeta, kako tumači Vlada Brčko distrikta. Imamo određena saznanja da će veliki broj radnika već prilikom dobijanja prve platne liste, odnosno platne liste za januar krenuti u tužbu. Da li je to legalno ili nije sud će da odluči.

Igor Babić, PREDSJEDNIK SINDIKATA BRČKO DISTRIKTA BiH

U Udruženju poslodavaca smatraju da bi trebalo regulisati visinu minimalne plate, ali da bude usklađena s realnim tržišnim okolnostima. 

Smatramo isto tako da privredu treba rasteretiti, tako da bi to faktički i poslodavci i da kažem država podnijeli, taj teret povećanja minimalnih plata.

Milijan Mirković, PREDSJEDNIK UO UDRUŽENJA POSLODAVACA BRČKO DISTRIKTA BiH

Stav Direkcije za finansije i predstavnika vlasti nismo uspjeli dobiti, ali prilikom donošenja budžeta za ovu godinu bilo je govora upravo o povećanju minimalne plate. 

Predstavljat će dodatno opterećenje za budžet. Taj rizik ovdje nije planiran, odnosno planirana je osnovica od 735, a kakvo će biti izvršenje, to ćemo tek vidjeti. (05.10.2023)

Nevresa Hasandžiković, DIREKTORICA TREZORA BRČKO DISTRIKTA BiH

Ako bude neko enormno povećanje i opterećenje, moramo pratiti fiskalnu stabilnost Brčko distrikta i možda na neki način promijenimo model finansiranja tih najnižih plata. (03.10.2023)

Zijad Nišić, GRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA BiH (SBiH)

Trenutno nije poznato je li i u kojoj mjeri ugrožena finansijska stabilnost Brčko distrikta, te hoće li ponovo doći do izmjena zakonskih propisa. Kada dođe do najavljenog povećanja minimalne plate, procentualni udio za plate u budžetu Distrikta trebao bi iznositi čak skoro 50%.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply