Učenici JU Ekonomske škole Brčko distrikt BiH, smjer poslovno-pravni tehničari III-5, rade projekat “Ja Građanin” iz predmeta demokratija i ljudska prava za školsku godinu 2023/2024. na temu “Maloljetničko klađenje”. Odlučili smo se za ovu temu jer to predstavlja jedan od velikih problema današnjice, posebno kod srednjoškolaca.

Maloljetničko klađenje je igra na sreću u kojoj se pogađa ishod nekog sportskog ili drugog događaja. To je zanimljivo zbog novčanog dobitka. Opciju za klađenje ponudila je kladionica, a eventualni dobitak računa se množenjem uloga sa kvotom koja je ponuđena. Na osnovu Zakona o igrama na sreću Brčko distrikta BiH licima mlađim od 18 godina zabranjen je ulazak u objekat u kojem se priređuju igre na sreću kao i učestvovanje u igrama na sreću.

Kao mjeru našeg razreda predlažemo da kladionice budu udaljene 500 metara od škole. U saradnji sa Vijećem roditelja i učenika naše škole predložiti ćemo školskom odboru da proslijedimo smjernice za dopunu Zakona o igrama na sreću. Nadamo se da će Skupština Brčko distrikta BiH razmotriti naš prijedlog kao poslaničko pitanje.

Druga mjera bi bila pojačan nadzor od strane Policije Brčko distrikta BiH i Inspektorata (inspektora za rad). U okviru zadatka našeg projekta “Politika našeg razreda” učenici su istraživali i obavili razgovor sa nadležnim osobama vezano za ovu temu. Obavili smo razgovor sa službenikom Policije, inspektorom za rad te pedagogicom naše škole.

Anketirali smo preko 300 osoba putem anonimne ankete a rezultati su pokazali veliki broj korisnika kladionice. Sproveli smo i anketu na društvenoj mreži Instagramu Ekonomske škole gdje smo pratili rezultate i zaključili da kladionice ne bi trebale biti u blizini školskog objekta jer učenici većinu džeparca troše u kladionici.

Naše obećanje kao razreda III-5 da ćemo uspostaviti saradnju sa Vermontom i pokazati našu prezentaciju srednjoškolcima i omladini te im pokazati posljedicu ovog problema. Mi znamo da ne možemo trajno naći rješenje za ovaj problem, ali možemo skrenuti pažnju javnosti da je to veliki problem. 

Učenici Ekonomske škole, poslovno-pravni tehničari III-5

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply