Prilog za FTV

Na području Brčko distrikta se vodi javna diskusija o statusu nacionalnih kulturnih društava sa stogodišnjom tradicijom – BZK Preporod, SPKD Prosvjeta i HKD Napredak, koji su u finansijskim problemima i u opasnosti od obustavljanja svog rada. To je posljedica vođenja loše politike u ovoj oblasti, poručuju dugogodišnji kulturni radnici.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić uputio je apel nadležnim institucijama da riješe problem sa finansiranjem tri nacionalna kulturna društva sa stogodišnjom tradicijom. Čini se da su nekome proceduralne greške bitnije od same svrhe finansiranja određenih nevladinih organizacija.

Ko će objasniti ljudima, evo ovdje u Brčkom, da od ove godine neće imati manifestacije koje njeguju kulturu i tradiciju naroda, bez razlike da li se radi o bošnjačkom, hrvatskom ili srpskom narodu. Dakle, meni je to apsolutno nepojmljivo i neprihvatljivo.

Siniša Milić, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA BiH (SNSD)

Nemaju poseban status

Temeljne nacionalne kulturne organizacije tri konstitutivna naroda u BiH u Brčkom i dalje nemaju poseban status, iako bi to trebale imati na osnovu svog društvenog značaja, poručuju dugogodišnji kulturni radnici. Godinama je vođena loša politika u ovoj oblasti i nije se radilo na realizaciji aktivnosti iz strateških dokumenata na državnom, ali i međunarodnom nivou, prije svega kroz zakone koji bi doveli do afirmacije kulturnih raznolikosti u našoj zemlji.

U tom poslu nužan je dijalog, prije svega sa svim onima koji stvaraju u kulturi. Ja vjerujem da je s takvim pristupom moguće doći do kulturne politike koja će zadovoljiti potrebe građana, građani imaju pravo na to. A drugo biti iskorištena kao prilika koju Brčko posebno ima, da se internacionalizira kroz kulturu i umjetnost.

Ćazim Suljević, BIVŠI PREDSJEDNIK BZK PREPOROD BRČKO

Nemaju adekvatnu podršku

Postoje i brojne druge organizacije koje se bave kulturom, a koje nemaju adekvatnu podršku grada. Ipak, to ih ne sprečava da u Brčko dovode eminentne umjetnike iz više kulturnih oblasti.

Mislim da možemo i mi kao neformalne grupe građana, kao pojedinci da se bavimo, podržavamo i radimo na tome. Jer da smo se bavili kulturom onako kako treba, ove stvari nam se ne bi ni događale.

Željko Lazarević, DRUŠTVENI AKTIVISTA

Nažalost, čini se da je trenutno svijest građana o važnosti razvoja kulture na veoma niskom nivou, pa ne čudi što i lokalne vlasti nisu dovoljno radile na poboljšanju stanja u ovoj oblasti. Izjavu šefa nadležnog odjeljenja brčanske Vlade nismo uspjeli dobiti.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply