Građani Brčko distrikta mogli bi uskoro osjetiti olakšanje u svojim novčanicima, jer se razmatra mogućnost potpunog ili djelimičnog ukidanja participacije u zdravstvu. Pregovori između Javne zdravstvene ustanove i Fonda zdravstvenog osiguranja ključni su za konačnu odluku.

Na posljednjoj sjednici Skupštine Brčko distrikta razmatrana je Odluka o ukidanju participacije ili o eventualnom uvođenju minimalne cijene u Javnoj zdravstvenoj ustanovi. Jednoglasnu podršku ovom prijedlogu dali su svi zastupnici.

Dali smo u nadležnost i obavezu Javnoj zdravstvenoj ustanovi da ona napravi prijedlog koji je najbolje rješenje i za građane Brčko distrikta BiH i tehnički provodiv, kako građani Brčko distrikta BiH ne bi plaćali participaciju ili minimalno plaćali.

Damir Bulčević, ZASTUPNIK NiP U SKUPŠTINI BRČKO DISTIKTA BiH 

Ukidanje participacije građanima bi značilo mnogo, smanjile bi se gužve, a samim tim bi bio olakšan i rad Javne zdravstvene ustanove.

Ne bi trebalo niko da plaća, nisu to neke pare, ali što da daju, zašto?

Ja sam ipak da se nešto plati pa čak i penzioneri, što da ne. Nije to neka velika suma.

Nisam za ukidanje, neka svako plaća.

Kontaktirali smo Javnu zdravstvenu ustanovu i Fond zdravstvenog osiguranja, međutim nisu se htjeli oglasiti o ovom pitanju.

Na osnovu participacije Javna zdravstvena ustanova godišnje zaradi 400 hiljada maraka, a kada i da li će biti ukinuta u ovoj lokalnoj zajednici trenutno zavisi od dogovora između JZU i Fonda zdravstvenog osiguranja.

Vjerujem da kroz rebalans budžeta Brčko distrikta BiH mi možemo izdvojiti dodatna sredstva i u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja i Javnom zdravstvenom ustanovom nametnuti takvo rješenje da građani Brčko distrikta BiH ne plaćaju participaciju.

Damir Bulčević, ZASTUPNIK NiP U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH

U Brčkom je nedavno ukinuta participacija za dijagnostiku CT-a, što omogućava građanima besplatne preglede koji se obavljaju unutar brčanske Bolnice.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica Federalne televizije (2024-), zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, te potpredsjednica Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH. Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply