U sklopu projekta „Odgovornim upravljanjem otpadom do zdravije i čistije životne sredine“ kojeg implementira „Klub ljubitelja prirode“ Brčko u partnerstvu sa UG “Demos” Brčko Distrikt i Društvom za zaštitu i istraživanje biodiverziteta iz Banja Luke, podržanom od strane Centar za promociju civilnog društva kroz projekat “Misli o prirodi”, kojeg finansira Švedska, u junu su implementirane mnoge aktivnosti.

Cilj ovog projekta jeste promjena u načinu odlaganja otpada te usvajanje prakse sortiranja otpada pri odlaganju.

Početkom juna mjeseca objavljena je anketa s ciljem provjere stava javnosti o trenutnom načinu upravljanja otpadom. Anketa je još uvijek aktivna i dostupna na ovom linku. Popunjavanjem iste dajete doprinos istraživanju čiji će rezultati biti od značaja u daljnjoj realizaciji projekta.

19.06.2023. godine, organizovan je i prvi radni sastanak Stručnog tima na kome su dogovoreni koraci i zadaci članova i članica tima, s ciljem pronalaska najadekvatnijeg rješenja podsticaja lica koja se u budućnosti odluče sortiranju otpada pri odlaganju.

Krajnji rezultat rada Stručnog tima je dokument koji će detaljno objasniti moguće načine podsticaja građana/građanki, kao i pravnih lica, koja se odluče da sortiraju otpad pri odlaganju. Istog dana, dva volontera su putem tablet računara, anketirali slobodne prolaznike i prolaznice na pješačkoj zoni, u gradskom parku te ispred Omladinskog centra.

Kao kruna aktivnosti u junu, 28.06. organizovana je i ulična akcija u centru grada koja je iskorišćena za upoznavanje građana i građanki sa projektom te planiranim ciljevima, ali i prilikom za anketiranje putem tablet računara.

Ulična akcija je iskorišćena za podjelu kontejnerskih sadnica lavande koja će krasiti gradske balkone i dvorišta na preko 50 adresa.
Iz „Kluba ljubitelja prirode“ Brčko ističu da su ovo prve u nizu planiranih aktivnosti, te pozivaju sve zainteresovane da im se obrate.

Nakon mjesec dana uvodnih, pripremnih radnji, počeli smo sa konkretnijim aktivnostima. Kroz do sada organizovane aktivnosti, sa akcentom na uličnu akciju u centru grada, dobili smo pozitivne mnogobrojne reakcije građana i građanki, iz čega smo izveli zaključak da su promjene u pogledu manipulacije otpadom, sa akcentom na uvođenje prakse sortiranja, neminovnost i u Brčko distriktu BiH koju građani i građanke s nestrpljenjem iščekuju.

Ovim putem pozivamo građane i građanke da nam se pridruže na javnoj tribini koja će biti organizovana u Omladinskog centru krajem jula gdje će biti predstavljeni ciljevi zacrtani projektom te očekivane rezultate. Ono na čemu ćemo posebno insistirati jeste činjenica da u Brčkom, istina teoretski, postoji mogućnost za iskoristivost preko 70% otpada koji se dovozi na gradsku deponiju, te kasnije odvozi na regionalnu deponiju „Crni vrh“, što bi dovelo do višestrukih pozitivnih efekata, kako na polju ušteda, tako i na polju zaštite životne sredine.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply