Prilog za FTV

Glavni problemi Brčko distrikta nisu riješeni ni u ovoj godini koja je na izmaku. Radi se o sistemskoj korupciji i stranačkom zapošljavanju. Od zasebne administrativne jedinice na sjeveru države, koja je sada pod većim fokusom međunarodne zajednice, u narednom periodu se očekuje brži razvoj u svim segmentima.

Pored nekoliko pozitivnih koraka u oblasti izgradnje infrastrukture i ekonomije, u Brčko distriktu 2022. godine nisu vidljive neke konkretnije promjene. I dalje se ne može usporiti trend odlaska stanovništva na šta, pored negativnih globalnih dešavanja, u velikoj mjeri utječe i političko-društvena situacija. Iz opozicije oštre kritike.

Ono čime se može ova Vlada pohvaliti je ‘Vlada fasada‘. Po kuloarima brčanskim se često to spominje. Dakle, urađene su dvije-tri fasade i to su kapitalni projekti koji se vide.

Damir Bulčević, ZASTUPNIK NiP U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH

Ova godina se ne razlikuje ništa u odnosu na ostale u polju korupcije, jer nismo donijeli zakon o državnoj službi, nismo izvršili reformu javne uprave i samim time riješili pitanje prekomjernog broja radnika u kancelarijama. Isto tako nismo riješili pitanje ugovoraca.

Abdulah Iljazović, NEZAVISNI ZASTUPNIK U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH

Lokalne vlasti suočile su se sa ekonomskom krizom, te su počele donositi mjere za pomoć stanovništvu. To je posao koji ih čeka i u narednoj godini, pogotovo u pogledu najavljenog velikog poskupljenja struje od februara. U moru negativnih, pozitivna stvar koja se može izdvojiti je usvajanje budžeta u propisanom roku, drugu godinu zaredom.

Povećali smo realizaciju kapitalnog budžeta, ima to svoje razloge vjerovatno i u poskupljenju svih materijala, usluga i radova, ali za 10 miliona smo više realizovali kapitalnog budžeta u ovoj godini za 11 mjeseci u odnosu na prethodnu.

Esed Kadrić, GRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA BiH (SDA)

Shvatili smo da je nužno i neophodno sprovesti i ‘agresivnije‘ krenuti u reformu javne uprave, koja je nužna i potrebna ne samo za sprovođenje kapitalnih projekata, nego već i za predstojeće aktivnosti koje će BiH imati na putu ka EU.

Anto Domić, DOGRADOČALNIK BRČKO DISTRIKTA (HDZBiH)

Intenzivirana je saradnja sa međunarodnim organizacijama, prije svega Svjetskom bankom, iz kojih dolaze nova sredstva za realizaciju velikih projekata za Brčko distrikt od sljedeće godine.

Zatvaranje postojeće deponije, izgradnja novog savremenog centra za upravljanje otpadom, nastavak regulacije korita rijeke Brke i Blizne, šetnica odnosno biciklistička staza uz obalu rijeke Save od Vučilovca do Brezovog Polja.

Željko Antić, GLAVNI KOORDINATOR VLADE BRČKO DISTRIKTA (SNSD)

Godina 2022. bila je puna političkih izazova za BiH. Ali, prema riječima novog supervizora za Brčko Jonathanna Mennutija, Distrikt je zadržao pozitivan trend i ostao uspješan primjer drugima u BiH kako izbjeći krize i održati kurs reformi usmjerenih prema budućnosti, za dobrobit lokalne zajednice.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba (2022-), predsjednik Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH, te saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply