Jednak pristup obrazovanju, uz uklanjanje svih prepreka na putu do ostvarenja punog potencijala svakog djeteta, osnovno je ljudsko pravo. Baš zbog toga, portal Plural.ba, pridružuje se misiji jednoj od najdugovječnijih organizacija koje stipendiraju mlade iz manjinskih i marginalizovanih grupa u Bosni i Hercegovini – Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak, kroz poziv građanima – da zajedno budemo dio podrške svim mladim ljudima koji trudom i radom osiguravaju stipendiju za svoje školovanje svake godine.

U dvadeset i osam godina rada Udruženje Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak je na svakodnevnoj usluzi djeci i mladima žrtava rata, djeci i mladima sa invaliditetom, kao i talentovanoj djeci/mladima, djeci/mladima romske nacionalne manjine i onoj u socijalnim potrebama. Udruženje – otvorenih vrata, u potpunosti je ostvarilo osnovni dio misije – moralna i materijalna su podrška djeci, mladima i njihovim roditeljima/starateljima u Bosni i Hercegovini.

U tom periodu, dodijeljeno je 7.897 godišnjih stipendija, a samo u 2022. godini – bilo je 2700 mjesečnih stipendija!

Kako se dio sredstava za stipendije obezbjeđuje iz sredstava dobijenih prodajom stolnih kalendara, to mnoge ambasade, firme, institucije i pojedinci, uviđajući važnost stipendiranja, učestvuju- u kupovini ovih publikacija.

U saradnji sa Bošnjačkim institutom – Fondacija Adila Zulfikarpašića, ovogodišnji kalendar krasi 12 fotografija akvarela poznatog umjetnika Fuada Arifhodžića.

Prepoznatljivi slikarski izraz impresionističke prozračnosti i poetskog kolorizma na akvarelima Fuada Arifhodžića, kojima dominira motiv glavnog grada Bone i Hercegovine, dospio je i do svjetske javnosti 1985. godine kada je UNICEF u milionskom tiražu objavio njegov akvarel Krovovi Sarajeva zimi.

Ovim putem pozivamo sve stipendiste udruženja, sa teritorije Brčko distrikta i građane Brčko distrikta, da se prodajom, odnosno kupovinom kalendara, pridruže misiji udruženja i budu dio značajne bosanskohercegovačke priče o obrazovanju.

Cijena jednog kalendara je 6 KM i sva sredstva dobijena prodajom stipendisti uplaćuju udruženju za nastavak aktivnosti.

Portal Plural.ba u kontaktu je sa dijelom stipendista i ima na raspolaganju ograničen broj kalendara, te će, u slučaju povećane tražnje, informacija o dodatnim količinama biti dostavljena i samom udruženju.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply