Islamska zajednica u BiH trenutno provodi aktivnosti na centralizaciji članarine, što na nekim mjestima nailazi na otpor. To se dešava i u Brčkom, jer iznos članarine na godišnjem nivou sada iznosi 60 KM po osobi, a ne po domaćinstvu, što je bila praksa ranijih godina. Brojni vjernici nezadovoljni su i otvaranjem pogrebnog preduzeća od strane Islamske zajednice.

Može li se vjera privatizovati i bitnije, može li se na njoj i zaraditi? Niz je pitanja koja danima muče vjernike islamske vjere u distriktu Brčko. Pravilnik Medžlisa novi, usluge iste, ali članarina skuplja, 60 maraka po osobi godišnje. Za mnoge preskupo, pa je više od 100 vjernika iz džemata Palanka potpisalo peticiju kojom odbija centralizaciju unutar Islamske zajednice u BiH.

Gospoda kad sam otišao neće da gledaju u to, u te papire. Kaže zatvorit ćemo vam džamiju. Džamiju ne može niko zatvoriti, nego onaj ko je pravio. Rekao mi je naš imam, nemate vi sa džamijom ništa, mene je Bog počastio sa njom, ja ovdje upravljam i ja se pitam i mora biti kako ja reknem.

Avdo Ibrišimović, DŽEMATLIJA IZ PALANKE

Ide se i korak dalje. Islamska zajednica otvara i pogrebno društvo. Pa su sve glasnije reakcije privatnih pogrebnih društava da se ide ka stvaranju monopola i gašenju preduzeća. 

Mi smo za Islamsku zajednicu, urednu i da je uredno plaćamo, cijenimo i poštujemo. Ali ovakve rukovodioce koji su trenutno u Brčko distriktu, mi nismo. Oni su doživotni. Oni rade od prije ovog nesretnog rata, evo 40 godina nije smijenjen ni jedan.

Ibrahim Fazlović, VLASNIK PRIVATNOG POGREBNOG PREDUZEĆA

Žalili smo se inspekciji, kažu ne mogu im ništa zato što su Islamska vjerska zajednica. Ali oni su udruženje građana. Ovdje se više ne radi o vjeri, ovdje se samo radi o parama.

Anela Medić, RADNICA PRIVATNOG POGREBNOG PREDUZEĆA

Kritika je mnogo. Iz Medžlisa Islamske zajednice u telefonskom razgovoru demantovali su sve ove navode, ali pred kameru nisu željeli stati. Umjesto toga, pisani odgovor mailom.

Broj naših džematlija koji su do sada ispunili ovu obavezu prelazi jednu hiljadu, i u granicama je (čak nešto i iznad toga) trenda koji je bio prisutan prethodnih nekoliko godina. Shodno ovim pokazateljima, ne očekujemo nikakvih problema da kalendarsku godinu završimo u skladu sa našim projekcijama i planovima. Činjenica da jedan broj naših džematlija iskazuje određeni otpor ovoj aktivnosti je potpuno razumljiva. Ljudi su inače nepovjerljivi i  skeptični spram svake vrste promjene paradigme na koju su se navikli. Često, kada je i u njihovu korist. S druge strane, razumljiva je i određena frustracija naših ljudi, budući da ih niko ne pita za cijene energenata, prehrambenih artikala, komunalnih usluga itd.

Mustafa ef. Gobeljić, GLAVNI IMAM MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE BRČKO 

Ne pitaju, a ni sistem ne radi mnogo kako bi zaštitio krajne potrošače. Zato pojedini spremno upućuju kritike.  

Smatram da se Islamska zajednica s ovim potezom odronila od svoje zajednice, i da ne radi u cilju zajednice. Oni su sad počeli da ulaze u privatne sektore, iako doprinose im plaća Vlada. Oni su osnovali, prvo krenuli su s obdaništem, nakon obdaništa napravili su restoran, sada idu sa pogrebnim društvom, vjerovatno naredno je kamenorezačka radnja. Tako da, gdje im je kraj?

Abdulah Iljazović, ZASTUPNIK  SBiH U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA 

Proteklih godina iz budžeta Distrikta godišnje su izdvojeni milioni maraka za vjerske zajednice, ali mnogi smatraju da njihov rad nije transparentan. Na posljednjoj sjednici Vlade izdvojeno je novih 400 hiljada maraka, od čega 200 hiljada Islamskoj zajednici.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica Federalne televizije (2024-), zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, te potpredsjednica Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH. Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply