Prilog za FTV

U Brčko distriktu BiH se proteklih mjeseci vodi javna diskusija o radu vjerskih zajednica, koje se u veoma značajnoj mjeri finansiraju javnim sredstvima. Krenulo je od problema sa nedostatkom ukopnih mjesta koja su građani primorani kupovati po skupim cijenama, kao i ostale usluge koje pružaju vjerske zajednice. Kada institucije nemaju kontrolu – koliko košta smrt?

Na nedavnoj sjednici Skupštine Brčko distrikta usvojene su specijalne pogodbe kojima je zemljište višemilionske vrijednosti za mezarje i groblje vjerskim zajednicama dato po cijeni od samo 1 KM. Opozicija je predložila da cijena ukopnog mjesta za građane na mezarju i groblju treba isto iznositi, aludirajući na činjenicu da trenutno vjerske zajednice mjesto za ukop prodaju po mnogo većim cijenama.

Vjerujem, ako ovaj prijedlog bude usvojen, da će itekako olakšati cijeli taj iznos svim građanima iz sve tri religije. Vjerujem također da ima prostora da se popravi to stanje. Možda je zanimljiv podatak da jedino u Brčko distriktu vjerske zajednice upravljaju mezarjima i grobljima, dok u Federaciji i RS-u imate javna preduzeća, gradska groblja gdje upravljaju te institucije, a ne vjerske zajednice.

Ina Pamukčić Karagić, ZASTUPNICA SBB U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH

Ovaj problem otvorio je priču o finansiranju vjerskih zajednica kojima je od uspostavljanja Distrikta 2000. godine pripalo nekoliko desetina miliona maraka za rad i izgradnju brojnih objekata. Sve to bez kontrole utroška sredstava, kao što je slučaj sa ostalim nevladinim organizacijama. Tako smo došli u situaciju da su danas mnogi građani nezadovoljni njihovim radom, prije svega cijenama usluga koje pružaju.

Vjerske zajednice više nisu vjerske zajednice, sad su više kao firme. Mi njima plaćamo doprinose. Dajemo im zemljište džaba, a oni to naplaćuju.

Abdulah Iljazović, NEZAVISNI ZASTUPNIK U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH

Postoji niz primjera gdje se vjerski osjećaji građana iskorištavaju radi ostvarivanja ekonomskog profita organizacije i pojedinaca. Iako se čini da to u praksi nije, po Ustavu je BiH sekularna država. Mnogo toga se dopušta vjerskim zajednicama, a njihovi predstavnici se nameću kao “autoriteti u koje se ne smije dirati”. Ipak, napokon su i iz brčanske vlasti odgovorili na probleme građana sa uslugama vjerskih zajednica.

Moraju i oni prihvatiti generalno problem sa kojim se suočavaju i građani. To je zaista preskupo. Ovo je prvi korak u sređivanju onoga stanja, odnosno trenutno da obezbijedimo problem, pogotovo Islamska zajednica i Srpska pravoslavna crkva. Njihovi vjernici imaju problem sa nedostatkom zemljišta za ukop.

Siniša Milić, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA BiH (SNSD)

Od vjerskih zajednica, koje se inače ne upuštaju u javne polemike, prvi je reagovao Medžlis Islamske zajednica Brčko, nakon brojnih kritika na društvenim mrežama i u pojedinim medijima. Između ostalog, priznaju da su pojedini kritički tonovi opravdani, te da ni oni nisu nepogrešivi. Sve u svemu, ovo se čini kao poprilično neuređena oblast koju je nužno popravljati uz učešće svih relevantnih faktora.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba (2022-), predsjednik Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH, te saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply