Brčko distrikt, grad sa najvećim budžetom u državi, enormno troši novac na neprofitabilne projekte, grantove bez pokrića, nekvalitetno asfaltiranje, izgradnju nepotrebnih kružnih tokova itd., a da pri tome ne usmjeravaju budžetska sredstva na najbitniju populaciju u gradu – omladinu.

Naime, Brčko je grad koji je prije rata 1992. godine imao gradske bazene i stadion “Jedinstvo”, izletište “Fazaneriju”,  kupalište “Ficibajer”, dok danas, 2024. raspodjela budžetskih sredstava se vrši stranački, neracionalno, zanemarujući prioritete grada.

Omladina i dalje živi od obećanja svake nadolazeće vlasti da će u toku svog mandata vratiti gradu ono što mu oduvijek pripada i bez čega status grada ne može opstati. Tako da nije rijetkost vidjeti  po ko zna koji put postavljanje kamena temeljca za početak izgradnje sportskih objekata, dvadesetogodišnju rekonstrukciju stadiona “Jedinstvo”,  na čemu sve kako počne, tako i završi.

Omladina našeg grada je primorana organizovati različita sportska takmičenja u manjim mjestima kao što su Orašje, Šamac, Ugljevik, jer imaju bolje životne uslove nego sam Distrikt. Entuzijazam i volja omladine da se nešto promijeni u vlasti je velika dok se odgovorni ljudi na ovakve prozivke ne oglašavaju.

Sramotno i ponižavajuće za jedini grad koji ima status Distrikta da ne zna utrošiti svoja budžetska  sredstva tamo gdje su najpotrebnija, a to je život omladine, sport i kultura što pospješuje zdrave navike svakog pojedinca, jer mi se držimo gesla: U ZDRAVOM TIJELU, ZDRAV DUH!

Učenici Treće osnovne škole Brčko distrikta, IX2 odjeljenje

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply