Prilog za FTV

U Federaciji Bosne i Hercegovine godinama se čeka na povećanje minimalne plate, što je dugogodišnji zahtjev Sindikata. Iz vlasti najavljuju iznos od 1.000 KM, ali nije poznato kada bi se to moglo desiti. U tom slučaju, prema aktuelnim zakonskim propisima, minimalna plata povećala bi se i u Brčko distriktu.

Minimalna plata u FBiH trenutno iznosi 596 KM, što je ujedno i najniža plata u Evropi. Prema posljednjim zakonskim izmjenama, u Brčko distriktu osnovica za obračun plate ne može biti niža od najniže plate u enitetima. U RS-u trenutno iznosi 700 KM.

Jedan iznos koji po statistici ne zadovoljava pola potrošačke korpe samo za hranu. Smatramo da to treba da se poveća i da konačno poslodavci u realnom sektoru shvate da radniku moraju povećati platu, jer samo to ga zadržava ovdje na ovim prostorima.

Igor Babić, PREDSJEDNIK SINDIKATA BRČKO DISTRIKTA BiH

Mi jesmo za povećanje svih plata, a samim time i minimalne plate, uz neke preduslove. Treba rasteretiti privredu, raditi sistemski, mijenjati zakone o doprinosima, zakon o porezu na lični dohodak i zakon o minimalnoj plati.

Milijan Mirković, PREDSJEDNIK UDRUŽENJA POSLODAVACA BRČKO DISTRIKTA BiH

Ukoliko najniža plata u FBiH bude povećana na 1.000 KM, automatski bi isto morali učiniti i u Brčko distriktu, stoga se iz opozicije pitaju hoće li to biti veliko opterećenje za budžet ove lokalne zajednice.

Možemo zaključiti da je to povećanje od oko 40%, što bi u principu značilo i povećanje izdataka za plate u okviru budžeta Brčko distrikta sigurno na nivou od nekih 40 miliona.

Eldad Mrkaljević, ZASTUPNIK SDA U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH

Ne mislim da će biti neko opterećenje, ali ako bude neko enormno povećanje i opterećenje, moramo pratiti fiskalnu stabilnost Brčko distrikta i možda na neki način promijenimo model finansiranja tih najnižih plata.

Zijad Nišić, GRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA BiH (SBiH)

Povećanje minimalne plate u FBiH najvjerovatnije se neće desiti do kraja ove godine, mišljenja su naši sagovornici. Tu odluku dodatno odgađa i preporuka MMF-a da se zbog visoke inflacije ograniči rast plata.

Share.

Adis Mujdanović, glavni urednik portala Plural.ba, bavi se svim temama od javnog interesa s fokusom na kritičko i istraživačko novinarstvo. Dopisnik Javnog servisa BiH - FTV od 2021. do kraja 2023. godine. Na brčanskoj medijskoj sceni pojavio se 2013. godine kao novinar BDC televizije, nakon čega je od 2016. do februara 2022. godine obnašao funkciju glavnog urednika portala Otisak.ba. Dobitnik brojnih priznanja za svoj uspješan novinarski rad.

Leave A Reply