Pravosudne institucije u Brčkom [Foto: Plural.ba / Arhiva]

Na posljednjoj redovnoj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH obznanjen je spisak nagrađenih službenika i namještenika u brčanskim pravosudnim institucijama: Pravosudna komisija, Osnovni sud, Apelacioni sud, Tužilaštvo, Kancelarija za pravnu pomoć.

Riječ je o podacima Pravosudne komisije za posljednje tri godine sa imenima zaposlenika i visinama novčanih nagrada, dostavljenih kao odgovor na zastupničko pitanje u najvišem zakonodavnom organu ove lokalne zajednice koje je uputio Admir Mujkanović (SDA).

Ocjenjivanje i nagrađivanje vrši se na osnovu Zakona o službenicima i namještenicima u pravosuđu Distrikta i u skladu sa Pravilnikom o ocjenjivanju njihovog rada. U skladu sa SIGMA preporukama u toku 2018. godine donijet je novi Zakon o službenicima i namještenicima, nakon čega je započeto ocjenjivanje.

Direktor Kancelarije za pravnu pomoć je jedini rukovodilac pravosudnih institucija na kojeg se ne primjenjuje Zakon o službenicima i namještenicima, odnosno on jedini podliježe postupku ocjenjivanja i nagrađivanja.

pravosudna komisija brčko distrikta bih

Je li moralno?

S obzirom na katastrofalnu situaciju u bh. pravosuđu na svim nivoima te velike probleme sa korupcijom koja je rak-rana društva, postavlja se logično pitanje je li moralno primati nagrade za posao bez značajnijeg efekta za građane, koji to sve izdašno finansiraju?

Pritom ne treba zaboraviti da brojni zaposlenici u pravosudnim institucijama imaju znatno veće osnovne plate u odnosu na ostale službenike i namještenike u javnoj administraciji, a o realnom sektoru da i ne govorimo. Tako glavni rukovodioci brčanskog pravosuđa imaju primanja u vrijednosti nekoliko prosječnih plata u BiH.

Također, iznoseći zaključak iz cijele ove priče, teško je ne osvrnuti se na konstantan rast budžeta Brčko distrikta koji već dostiže i 300 miliona KM, uz poraznu činjenicu da se čak trećina ovog iznosa, o kojem većina lokalnih zajednica u BiH može samo sanjati, odnosi na finansiranje plata ogromnoj javnoj administraciji.

U nastavku objavljujemo kompletan spisak sa imenima zaposlenika i visinama novčanih nagrada za posljednje tri godine.

1
2
3
4
5
6
Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica Federalne televizije (2024-), zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, te potpredsjednica Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH. Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply