Mladim bh. istraživačima podijeljeno je 20.000 KM nagrada, a pobjednica BH 3MT takmičenja 2023 u doktorskoj kategoriji je Brčanka Ida Fazlić.

Tokom naše nagradne ceremonije, najavili smo izuzetne mlade koji su svojim istraživačkim i komunikacijskim vještinama oduševili publiku i impresionirali sudije. Ovi talentirani pojedinci pokazali su svoju stručnost i strast za svoje oblasti, a mi smo ponosni što prepoznajemo njihova izuzetna postignuća.

DR. EDHEM ČUSTOVIĆ

Više detalja o ovom takmičenju i svim pobjednicima možete saznati na ovom linku.

Istraživačica Ida Fazlić, porijeklom iz Brčkog, dio je tima koji je došao do neobičnog oktrića na jednom od najpoznatijih umjetničkih djela Rembrandta – “Noćna straža”.

Inače, riječ je o slici naslikanoj 1642. godine, koja je izložena u Rijks muzeju u Amsterdamu i smatra se najpoznatijim Rembrandtovim djelom.

“Noćnu stražu” je naslikao Rembrandt 1642. godine i izložen u Rijksmuseumu u Amsterdamu, smatra se najpoznatijim Rembrandtovim djelom. Mapiranje rendgenske difrakcije praha (XRPD) otkrilo je neobično prisustvo olovnog(II) formata, Pb(HCOO)2, u nekoliko područja slike.

Do sada, ovo jedinjenje nikada nije prijavljeno u historijskim uljanim bojama. Ida i njezin tim objavili su rezultate u AngewandteChemie, jednom od najstarijih i najprestižnijih svjetskih časopisa o kemiji (impakt faktor 16.82).

Ko je Ida Fazlić

Rođena je i odrasla u Brčkom. Dodiplomske studije u konzervaciji i restauraciji kulturno-historijskog naslijeđa započela je 2014. godine na Akademiji likovnih umjetnosti i Prirodno-matematičkom fakultetu Sarajevo pri Univerzitetu u Sarajevu . U toku svog dodiplomskog školovanja odrađivala je višegodišnji volonterski staž u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, Umjetničkoj galeriji BiH i Historijskom muzeju BiH. Kroz takvu praksu prikupila je važna saznanja i vještine u polju konzervacije raznih materijala, poput drveta, papira, kamena i štafelajnih slika. Pri tome se najviše dojmio rad na slikanim djelima, to jest, zanimale su je kemijske i fizičke reakcije koje rezultiraju degradacijom slike.

Stoga je 2017. godine upisala magistarske studije iz Nauke i tehnologije u konzervaciji kulturnog naslijeđa na Università Ca’ Foscari Venezia. U toku te dvije i po godine istraživala je djela savremene umjetnosti, te je prvi put dobila priliku da surađuje s međunarodno priznatim znanstvenicima i konzervatorima. Specijalizirala se za NMR analizu sušećih ulja koja se koriste kao vezivo u uljanim slikama i igraju važnu ulogu u reakcijama i starenju takvih djela. Uz to je odradila i dvomjesečni staž kroz Erasmus + internship program u Kunsthistorisches Museum Vienna muzeju u Beču gdje je dobila priliku pomoći u analizama Caravaggiove slike David sa glavom Golijata.

U ožujku 2021. godine započela je doktorske studije pri European Synchrotron Radiation Facility – ESRF u Grenobluu, Rijksmuzeju i AkzoNobel-u. Student je University of Amsterdam / Universiteit van Amsterdam i trenutno započinje svoju 3. godinu. Studij traje sveukupno 4 godine, od kojih je godina dana pri Rijksmuzeju u Amsterdamu. Fokus njenog doktorskog istraživanja su interakcije sikativa i ulja, te njihovi proizvodi i uloga u slikarstvu.

Odrastajući u zemlji koja se obnavljala nakon godina ratnih razaranja, naučila sam koliko je važna restauracija i konzervacija. Očuvanje kulturnog naslijeđa suštinski je povezano s onim što jesmo, i kao takvo, može biti ključna karika u našim pokušajima da premostimo podjele u ratom razorenim društvima. Željela bih pomoći razvoju nauke o kulturnoj baštini u svojoj zemlji, Bosni i Hercegovini. Voljela bih da uzvratim i doprinesem prenošenju svog znanja na mlade generacije koje bi možda željele da idu istim putem kao ja.

IDA FAZLIĆ

Ovu vijest, kao i brojne druge o uspješnim Bosancima i Hercegovcima u svijetu, sa javnošću je podijelio Edhem Eddie Čustović, profesor na La Trobe univerzitetu u Melbourneu, jedan od osnivača BH Futures Foundation i bh. aktivista.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply