Stanovnici brčanske mjesne zajednice Brezovo Polje suočavaju se sa dugotrajnim problemom snabdijevanja pitkom vodom. I dok se oni bore za osnovnu životnu potrebu, nijedna od nadležnih institucija ne želi preuzeti odgovornost za sistemsko rješavanje ovog problema.

S jedne strane euforija i pregovori za ulazak u Evropsku uniju, s druge strane realna slika života u Bosni i Hercegovini. Stanovnici Brezovog Polja kod Brčkog u redu ispred cisterne koja im dovozi vodu za piće.

Donesem 20-30 kanistera, raspoređujem. Kupimo u prodavnici kad nestane.

Adnan Dedaković, STANOVNIK MZ BREZOVO POLJE

Ako idem u grad naspem vode u gradu, ako ne kao i drugi isto, snalazimo se kupovinom u prodavnicama.

Salih Jukić, STANOVNIK MZ BREZOVO POLJE

Svako se snalazi kako može, neki odlaze u Brčko pa tamo naspu, a nama je spas ova cisterna koja dođe. Imamo dovoljno bar za nekoliko dana.

Hazim Rizvanović, STANOVNIK MZ BREZOVO POLJE

Ova mjesna zajednica ima uređenu vodovodnu mrežu, ali voda koju trenutno koriste nije za piće. Žale se da lokalna vlast nema razumijevanja za njihov problem.

Ne daju nam ni te dvije cisterne sedmično, nego se mi moramo snalaziti i plaćati je iz sopstvenog džepa, mi koji možemo. Imamo i veliki odziv i ljudi iz inostranstva koji su spremni da dalje nastave plaćanje cisterne. Ali to nije rješenje, to je samo jedno privremeno rješenje koje može poslužiti dok se ne riješi sistemski naša voda.

Faruk Sejdulahović, PREDSJEDNIK MZ BREZOVO POLJE

Šef Odjeljenja za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta Majazudin Vehabović nije želio stati pred našu kameru. Izgovor: ovaj slučaj nije u njegovoj nadležnosti. Iz JP Komunalno Brčko također smatraju da nisu odgovorni za rješavanje ovog problema.

Ta voda nije ispravna za piće. Oni nisu u sistemu upravljanja JP Komunalno i nemaju volju da predaju, a smatraju da je njihova sekundarna mreža ispravna… Imamo u svom cjenovniku dovoz pitke vode na mjesto gdje se traži. Trenutno je to Brezovo Polje. Kako plate, i kad traže i mi vozimo.

Kemal Atić, DIREKTOR JP KOMUNALNO BRČKO

Mi iste sekunde kad nam obećaju da će nam ove godine riješiti vodu, da će nam postavit postrojenje i dovesti pitku vodu, mi predajemo vodovod i bili bi sretni.

Faruk Sejdulahović, PREDSJEDNIK MZ BREZOVO POLJE

Iz Komunalnog navode da rade na preuzimanju pet mjesnih vodovoda i da inženjeri hidrogeološke struke treba da utvrde stanje sekundarne vodovodne mreže kako bi dali procjenu o iznosu novca koji je potreban za rekonstrukciju tih vodovoda, te najavljuju da će novac za ove namjene tražiti od Vlade Distrikta.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica Federalne televizije (2024-), zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, te potpredsjednica Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH. Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply