Proteklog vikenda je održan i sedmi BiH Color Festival, koji je kao i svaki puta do sada okupio mnogo posjetilaca. Najšareniji festival u regiji je i ove godine ugostio veliki broj izvođača, kako nekih već viđenih, tako i novih, koji su prvi puta nastupili na ovom festivalu. U izjavi za Plural, direktor festivala, Dražen Zimonjić je istakao da je zadovoljan posjećenošću ove godine, te da je u pitanju sličan broj ljudi kao i prošle godine, kada su, kako sami tvrde, rušili rekord.

Osim velike količine boje, odnosno kesica sa bojom, publiku su zabavljali razni izvođači elektronske i alternativne muzičke scene. Neki od izvođača su svakako veoma poznati, a to su Frenkie i Kontra, Ajs Nigrutin i Timbe, Fox, Albino, Erick Kasell, te lokalni izvođači Viid Gens, Brvski i Barba, ali i mnogi drugi. Publika je uživala, i može se slobodno reći da je to bila manifestacija za one najmlađe, ali i za nešto starije posjetioce.

Zimonjić je također istakao da je i samo vrijeme bilo saveznik organizaciji, ali i publici, te je sve proteklo s te strane u izvrsnim vremenskim uslovima, pa je i publika mogla da neometano uživa u svim čarima, koje ovaj festival nudi. U neformalnim razgovorima sa publikom, sa pojedinim izvođačima, te ljudima koji su bili u pratnji izvođača, bilo je mnogo ‘miješanih’ utisaka, baš kada je u pitanju samo uživanje u cjelokupnoj ponudi festivala.

Iz organizacije su jako ponosni na svoje sponzore i njihove zone, koje su upotpunjavale ambijent i popunjavale prostor na mjestu održavanja. Dok su, vjerovatno, organizatori i sponzori bili zadovoljni time, neki od posjetilaca su nam saopštili da to i nije bilo sve tako bajno, jer je bilo zloupotrebe određenog sadržaja, te nam je jedan posjetilac ispričao da je slučajno spriječio incident, koji je mogao da se desi bacanjem „sponzorskog predmeta“ u masu, te je istog počinitelja usmeno upozorio i na miran način riješio potencijalni problem. Izuzev toga, nije bilo mjesta za incidente, ali je bilo negativnih komentara na cijene, jer, kako su nam naši sagovornici kazali: „Mnogo je 5 KM za pivo i 7 KM za sendvič sa piletinom“.

U nadi da ćemo ipak sljedeće godine vidjeti i dalje ovaj festival u još boljem svjetlu, pitali smo direktora festivala za potencijalne inovacije i novitete, a rekao je da mnogo toga zavisi od samih sponzora, pošto imaju mnogo ideja, sad je pitanje koliko su one finansijski isplative i moguće. Neki od brojnih sponzora i partnera ovog događaja su jako zvučna imena, a tu su: Beck's, Evropska Unija u BiH, Bavaria, VIVIA, Vitinka, Buzz, Johnnie Walker, Smirnoff, Gordon's, ali i Kabinet gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Rečeno nam je da su i smještajni kapaciteti bili popunjeni za vrijeme trajanja festivala, što dodatno ukazuje na to, koliko je ovaj festival prepoznat u regiji i neupitno je da donosi određenu važnost da isti ovaj događaj nastavi svoj razvoj u nadolazećim godinama. Mi iz uredništva Plurala nismo bili baš najzadovoljniji tretmanom, konkretno od strane organizatora, ali smo ujedno svjesni da se vjerovatno takve stvari neće više ponavljati i da će nadolazeća izdanja biti znatno kvalitetnija i da će BiH Color Festival nastaviti sa svojom tradicijom dopunjavanja brčanske i regionalne kulture.

Share.

Edin Osmanbašić je novinar-urednik za kulturu portala Plural.ba (2022-). Primarno zanimanje profesor njemačkog jezika i književnosti. Medijsku karijeru počeo 2020. godine kao voditelj edukativno-zabavnog video serijala Live kviz znanja na portalu Otisak.ba.

Leave A Reply