Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest Medžlisu Islamske zajednice Brčko zbog pokušaja diskreditovanja novinarke Suade Mujdanović, dopisnice Federalne televizije (FTV) i nedozvoljenog miješanja u uredničke odluke ovog medija.

Novinarka Suada Mujdanović je pripremila a FTV objavila tematski prilog o nezadovoljstvu vjernika – muslimana povećanjem godišnje članarine koju je dužan platiti svaki vjernik. Kroz izjave više sagovornika i objavu mišljenja Medžlisa Islamske zajednice, novinarka Mujdanović je javnosti dala na uvid različite aspekte ove teme, a građanima mogućnost da sami donesu zaključke o navedenoj odluci. Uprkos tome, Medžlis Islamske zajednice Brčko je reagirao javnim saopćenjem u kojem dovodi u pitanje namjere FTV da problematizira navedenu temu i objavi, kako navode, izjave koje nisu tačne. Istovremeno, glavni imam Mustafa ef. Gobeljić je na svom profilu na Facebook mreži neprimjereno etiketirao novinare/ke FTV i jedan broj portala u Brčkom.

Upravni odbor BH novinara naglašava kako je nedopustivo da Medžlis Islamske zajednice Brčko i glavni imam Mustafa ef. Gobeljić javno vrše pritisak na novinarku Mujdanović i FTV, a da pri tome u svojim reakcijama ne demantiraju ni jednu činjenicu objavljenu u televizijskom prilogu. Naprotiv, kroz omalovažavanje kompetencija i profesionalnog kredibiliteta novinara/ki i medija, ova vjerska institucija pokušava u drugi plan staviti ono što je izazvalo nezadovoljstvo građana i o čemu je FTV izvijestila!

Upravni odbor BH novinara daje punu podršku novinarki Suadi Mujdanović i uredništvu FTV, te naglašava kako novinari i mediji, u cilju jačanja pluralističke demokratije i prava javnosti da bude informisana o svim temama od javnog značaja, imaju pravo kritički izvještavati o odlukama i postupcima vjerskih zajednica i crkava u BiH, uključujući problematiziranje načina njihovog finansiranja. To pravo obavezuje sve novinare na objektivan, pošten i sveobuhvatan pristup, što je novinarka Mujdanović demonstrirala kroz objavu stava Medžlisa u Brčkom, kao i mišljenja svih drugih zainteresiranih strana.

Upravni odbor BH novinara poziva Medžlis Islamske zajednice u ovom gradu da svoje nezadovoljstvo radom novinara/ki i objavama u medijima ubuduće iskazuje u skladu sa postojećim zakonskim propisima i u okviru kodeksa novinarske etike, bez korištenja uvredljivog rječnika i/ili negiranja prava medijima da kritikuju rad i odluke vjerskih institucija.

Upravni odbor BH novinara  

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply