Prilog za FTV

Nekoliko mjesnih zajednica u Brčko distriktu suočava se sa problemom vodosnabdijevanja. Ovaj problem posebno je izražen u ljetnim mjesecima kada je voda najpotrebnija, kako za domaćinstva tako i za poljoprivredne proizvođače. Paradoks, jedno od naselja koje nema pitku vodu nalazi se pored fabrike vode.

Problem sa vodosnabdijevanjem u brčanskoj MZ Ćoseti traje već nekoliko decenija, a to najviše pogađa poljoprivrednike, jer većina stanovnika od toga živi. Ugrožena su brojna grla krupne stoke i plastenička proizvodnja paradajza i paprika.

Otprilike minimalna potrošnja je negdje oko 1.000 l dnevno. Sinoć je žena dežurala i uspjela je nasuti 250 l za čitavu noć.

Senudin Ibrić, uzgajivač krupne stoke

Svaki drugi dan treba 1.000 l, 200 kvadrata. Za papriku mi treba svaki drugi dan 2.000 l. To sad kad mi pomnožimo na našu sušu, ja nemam te mogućnosti.

Dževad Halilović, uzgajivač paradajza i paprika

Ovaj južni dio Brčko distrikta snabdijeva se vodom iz majevičkog izvora Štrepci, zajedno sa još nekoliko mjesnih zajednica. Kažu da vode ima dovoljno, ali da se sistemom loše upravlja, tako da su nestašice veoma česte. Taj posao obavlja lokalno komunalno preduzeće iz Gornjeg Rahića, a iz Ćoseta traže da gradsko javno komunalno preduzeće preuzme brigu za njihovo vodosnabdijevanje.

Rahić ne dozvoljava upravljanje sa tim vodovodom. Sredstva smo imali doznačena, nekih 300.000 KM za prošlu godinu da se realizuje po projektima koje smo imali. Međutim, silom prilika nema nas u politici i vlasti, ljudi to urade na onaj način, prelome preko koljena, i ta su sredstva zvanično prebačena na neki drugi kod.

Fahrudin Džanić, predsjednik MZ Ćoseti

Kontaktirali smo preduzeće Komunalac iz Gornjeg Rahića, kako bismo došli do odgovora na brojna pitanja, no do trenutka emitiranja priloga nismo uspjeli dobiti odgovor. Problema sa vodosnabdijevanjem ima još nekoliko mjesnih zajednica na području Brčko distrikta, kao npr. prigradsko naselje Plazulje gdje stanovnici nemaju pitke vode, iako žive pored fabrike za vodu.

Kompletne izjave i kadrovi
Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply