Muška odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas u Rumuniji igra utakmicu četvrtog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Nakon poraza od Švicarske i Albanije na domaćem terenu, bh. odbojkaši su kao gosti bili bolji od Albanaca rezultatom 3:1 u setovima, što im je veliki podstrek za današnji susret sa favoriziranim Rumunima.

Muška odbojkaška reprezentacija BiH godinama uopšte nije postojala, a sada se, i pored veoma loših uslova, bore za drugo mjesto u grupi i plasman na Evropsko prvenstvo.

Dresove smo oprali i suhi su… Spremni smo za tekmu sa Rumunima… Večeras od 16h po našem vremenu..

Objavio je ovo na svom facebook profilu pomoćni trener reprezentacije Amir Ćuran uz fotografiju koja je najbolji dokaz u kakvim uslovima se naši odbojkaši pripremaju za utakmicu.

Igramo iz ljubavi prema Bosni i Hercegovini.

Tom rečenicom započeo je razgovor za Plural 29-godišnji Brčak Asmir Hukičević, jedan od glavnih igrača reprezentacije.

Malo je reći da je stanje loše. Morali smo prati dresove ručno, jer (Odbojkaški) savez to nije riješio.

Imaju sreću pa troškove njihovog smještaja snosi Odbojkaški savez Rumunije, a za ostalo se sami snalaze. Ovaj multietnički tim ponosno nosi dres reprezentacije, ali nisu ponosni na Savez i vlasti u BiH. Stanje u Savezu i reprezentaciji je preslika onoga što se dešava na političkoj sceni. I ono malo para što imaju od države, unutar Saveza “multietnički” se podijeli, a da niko ne zna kako i na koji način.

Ispaštaju igrači, naravno.

asmir hukičević

Reprezentacija nema velike šanse da se plasira na kontinentalno takmičenje, ali će se boriti za to dok god postoji nada. Da su se odazvali svi najbolji igrači, šanse bi bile mnogo veće, ali situacija oko Saveza ih odbija.

Hukičević je prošlu sezonu proveo u brčanskoj Mladosti, najtrofejnijem muškom bh. odbojkaškom klubu, osvojivši državni Kup i priznanje za najboljeg igrača u finalu. Trenutno je u potrazi za novim angažmanom.

Nezavisni novinar sa 11 godina iskustva u lokalnim i državnim medijima različitih formata. Bavi se svim temama od javnog interesa s fokusom na kritičko i istraživačko novinarstvo. Osnivač portala Plural.ba (glavni urednik) te Fondacije za medije i aktivizam Plural, Brčko distrikt BiH (predsjednik Upravnog odbora).

Leave A Reply