Izjave za medije i kadrovi (snimatelj i montažer: Samir Tukulj)

Uposlenici Zdravstvene stanice Bijela, koja djeluje u okviru Javne zdravstvene ustanove Brčko distrikta BiH, održali su štrajk upozorenja uz podršku pojedinih kolega iz drugih stanica. Traže bolje uslove rada, veća materijalna primanja, kolektivni ugovor i formiranje liječničke komore u ovoj lokalnoj zajednici.

Nezadovoljni uposlenici Zdravstvene stanice Bijela, koja je udaljena od grada i Bolnice u Brčkom 25 km, imaju tri zahtjeva: plaćanje troškova putovanja na posao i sa posla, u skladu sa pređenim kilometrima i metodologijom obračuna putnih troškova u Vijeću ministara BiH, povećanje plaće za sve uposlenike od 10%, potpisivanje kolektivnog ugovora. Najavljuju da će, ukoliko se ne postigne sporazum do 03. marta, obustaviti rad u ovoj zdravstvenoj stanici, osim za hitne preglede.

Ružna činjenica jeste da svaki dan našu prelijepu državu napusti po jedan ljekar i trostruko više medicinskih tehničara, rekao bih ne svojom voljom, jer svi mi tražimo razlog više da ostanemo u svom gradu, u svojoj državi i da ovdje gradimo svoju karijeru, i da svoje znanje i svoje vještine ugradimo u zdravlje naših sugrađana.

dr. Farid Nišić, LIJEČNIK U ZDRAVSTVENOJ STANICI BIJELA

Mi ovim putem želimo da skrenemo pažnju na nas, jer nas očigledno niko ne razumije i niko ne želi s nama nikakav razgovor.

Renata Domić, GLAVNA MEDICINSKA SESTRA ZS BIJELA

Neće odustati

Štrajku upozorenja pridružile su se i pojedine kolege iz drugih zdravstvenih stanica sa područja Distrikta. Poručuju, neće odustati dok se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Ovo je više apel da se animira politika da počne rješavati te probleme. A ne da se krijemo iza nekakvih akata, ove situacije u kojoj generalno nikome nije dobro. Svi se polako na neki način snalazimo. Zdravstveni radnici su imali puno povjerenje sve ove godine. Možda smo bili pomalo i naivni vjerujući da će ih neko prepoznati i riješiti.

prim. dr. Borislav Đulabić, ZASTUPNIK U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA (HDZBiH)

Drugi predstavnici vlasti za sada se ne oglašavaju o ovom pitanju. Medicinski radnici su prošle sedmice organizovali protest ispred Bolnice u Brčkom. U moru problema koje su naveli, kao jedno od mogućih rješenja za sve njih izdvaja se formiranje liječničke komore, koja ne postoji na području ove lokalne zajednice, stoga s razlogom smatraju da su u najgorem položaju od svih zdravstvenih radnika u BiH.

Prilog za FTV
Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply