Aleksandar Reljić (26) teniski reket uzeo je u ruke kada je imao samo šest godina. Od tada pa sve do današnjeg dana njegova ljubav prema tenisu nije prestala. Za Plural.ba napravili smo presjek njegove karijere.

Ruskinja Irina bila mu je prva trenerica, koja ga je uz trenera Tomislava Gojkovića naučila osnovnim stvarima i uvela ga u svijet tenisa. Brzo je napredovao.

Možda zato što sam ljevoruk igrač, te sam počeo igrati turnire već sa 7 godina. U konkurenciji do 10, 12, 14, 16, 18 godina sam uvijek bio među TOP 5 igrača u državi. Odigrao sam preko 300 turnira.

U to vrijeme konkurencija je bila mnogo jaka. Damir Džumhur i Mirza Bašić, jedina dva tenisera iz BiH sa osvojenim ATP turnirima, dominirali su u mlađim kategorijama.

S obzirom da kod nas u gradu tenis nije baš zastupljen, u međuvremenu sam počeo trenirati u Tuzli, trenirao sam sa dobrim igračima, te sam tamo bio 2 godine.

Na Dvoranskom prvenstvu Hrvatske do 16 godina u Vinkovcima osvaja prvo mjesto, što mu donosi poziv za učešće u Teniskoj ligi jedne od najuspješnijih zemalja na svijetu u ovom sportu.

To mi je dosta pomoglo, jer sam nekoliko godina trenirao u Vinkovcima sa mnogo dobrim igračima.

Učestvovao je na Evropskom prvenstvu do 16 godina, na kojem su, između ostalih, igrali Daniil Medvedev iz Rusije (trenutno drugi igrač svijeta) i Laslo Đere iz Srbije (trenutno 52. na svijetu).

Sa 16 godina ulazi u profesionalni svijet tenisa, počinje igrati ITF futures turnire, na kojima je također ostvarivao pobjede.

Trenutno nisam rangiran na ATP listi, ali se nalazim na ATP World Tour web stranici, što se podrazumijeva da sam profesionalni igrač. Kao i mnogim profesionalnim igračima, želja mi je bila da uspijem u tenisu, ali izgleda da je presudilo to što je tenis mnogo skup sport i što naš grad nema dobre uslove za tenis, te nisam mogao naći sponzora.

Karijera teniskog trenera

Bez obzira što je većinu svog vremena posvećivao tenisu, Reljić je ulagao i u svoje formalno obrazovanje, tako da je stekao zvanje diplomiranog fizioterapeuta i radnog terapeuta. Svoj dječački san – da se bavi tenisom i da živi od toga – sada ispunjava kao trener.

Želim da prenesem svoje tenisko znanje, kako na mlade igrače koji tek počinju da igraju tenis, tako i na juniore, seniore, profesionalce.

Već ima pet godina trenerskog iskustva, a posjeduje GPTCA diplomu (Global Professional Tennis Coach Association – glavni trener Toni Nadal, stric i bivši trener legende svjetskog tenisa Rafaela Nadala iz Španije).

Za profesionalnog teniskog trenera položio je u Beogradu na Teniskoj akademiji Bogdan Obradović, gdje je dobio GPTCA C licencu. Glavni trener bio mu je upravo Obradović, bivši kapiten i selektor Davis Cup reprezentacije Srbije, koji je trenirao Novaka Đokovića, po mnogima najboljeg tenisera svih vremena, te Janka Tipsarevića i mnoge druge profesionalne igrače.

Kasnije je u Sarajevu položio i za GPTCA B licencu, gdje mu je glavni trener bio Alberto Castellani, koji je trenirao poznatog Hrvata Ivu Karlovića, Damira Džumhura i mnoge druge profesionalne igrače.

U mojoj trenerskoj karijeri sam trenirao mnogo igrača. Trenirao sam najmlađe koji su tek počinjali, pa sve do juniora, seniora, profesionalaca.

Reljić ističe da je Filip Đokić, velika brčanska teniska nada, jedan od njegovih najmlađih i najuspješnijih igrača. Dok ga je trenirao, osvojio je Kup nada do 10 godina, jedan od najjačih turnira na našim prostorima.

Đokić je prvi igrač na rang listama u BiH i Srbiji, za čiju reprezentaciju trenutno igra. Nastupao je i na turniru u Rafa Nadal akademiji, gdje je bilo najboljih 32 igrača u Evropi do 12 godina.

Filip je mnogo talentovan igrač, drago mi je što sam ga trenirao, te mu želim mnogo uspjeha u teniskoj karijeri.

Kasnije je dobio ponude da bude trener u Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Libanu i Njemačkoj.

Ali sam na kraju odlučio da idem u Kinu. Dobio sam ponudu u sjevernom dijelu Kine, grad Hohhot. Trenutno se nalazim tamo, mnogo sam zadovoljan.

Trenira igrače svih uzrasta – od najmlađih pa sve do juniora, seniora, profesionalaca. Za ljude u Kini kaže da su ljubazni, a za igrače koje trenira da su mnogo disciplinovani.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply