Brčko distrikt će u narednoj godini električnu energiju plaćati po višestruko skupljoj cijeni nego je to do sada bio slučaj, najavili su nadležni iz ove lokalne zajednice koji sa predstavnicima Republike Srpske dogovaraju novu poslovnu saradnju u ovoj oblasti. Zbog poremećaja cijena na svjetskom tržištu energenata, izvjestan je značajan porast cijena struje, ali se i dalje ne zna koliko tačno i šta to znači za građane?

Više cijene odvoza smeća

Prije nekokoliko dana građane Brčko distrikta dočekalo je novo poskupljenje, ovaj put usluge odvoza smeća. Iako se procentualno radi o velikom porastu cijene, u prostoj matematici povećanje od nekoliko maraka ne čini se alarmantno, ali za one sa malim primanjima itekako je značajno.

Kako neće penzioneru sa 440 KM. Dobili smo divnih 20 maraka – 5%. Mislim odmah možemo namiriti. Nemam šta da vam kažem. Strašno.

Svaka marka je zaduženje veće. I svaka marka je recimo za čovjeka koji ima 300-400 maraka penzije ili plate veliko zaduženje.

Evo sad sam u banci bio, provjeram račune, već se odrazilo.

Najviši zvaničnici pregovaraju

Distrikt godinama nabavlja struju od Elekroprivrede Republike Srpske, a u nove pregovore ponovo su se uključili i najviši politički predstavnici ova dva nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, što govori o ozbiljnosti situacije. Sudeći prema riječima predstavnika direktno nadležnog JP Komunalno Brčko, struju za narednu godinu plaćat će po višestruko višoj cijeni nego ranijih godina.

Struja će 100 posto poskupiti, ali ne znamo koliko. Računamo za nekih 20 odsto. Evo da se zna, električna energija je 40% skuplja od one koju sada imamo.

Dragan Jelisić, ZAMJENIK DIREKTORA JP KOMUNALNO BRČKO

Saopšteno je ovo brčanskoj javnosti na sjednici Skupštine prije nekoliko dana. Ovakvo baratanje postocima povećanja cijena struje ulijeva nesigurnost.

Paket mjera pomoći građanima

Izjava Damira Bulčevića

Iz opozicije smatraju da to nipošto ne bi trebalo ići direktno na teret građana Distrikta, te da bi lokalne vlasti morale pristupiti novom paketu mjera pomoći stanovništvu s ciljem ublažavanja posljedica ekonomske krize.

Paket mjera od otprilike 15 miliona maraka probati usmjeriti kroz budžet Brčko distrikta BiH prema građanima, kako u idućoj godini ne bi osjetili udar inflacije i recesije koja se najavljuje.

Damir Bulčević, ZASTUPNIK NiP U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH

Posljednji u nizu sastanaka između čelnika Distrikta i RS-a održan je jučer u Banjaluci. Nakon njega je poručeno da se ide u smjeru osiguranja najpovoljnije cijene električne energije. Očekuje se da će do sredine sljedeće sedmice pregovori biti završeni, kada bi građani ove lokalne zajednice trabali saznati o kojoj cifri se radi, te koji je sljedeći korak nadležnih.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply