U okviru realizacije projekta “Bez davalaca krvi, životu su ruke vezane”, brčansko Udruženje davalaca krvi “Kap spasa” danas je organizovalo akciju darivanja krvi, s ciljem podizanja svijesti građana o važnosti darivanja krvi i pozivom građanima da zajedničkim snagama unaprijede dobrovoljno davalaštvo krvi, jer zajednica i njeni građani to zaslužuju.

Udruženje trenutno broji oko 50 članova, većinom zaposlenika RJ Elektrodistribucija JP “Komunalno Brčko”, te nekoliko osoba koje se bave drugim poslovima. Imaju bogato iskustvo u organizaciji akcija darivanja krvi, a u proteklom periodu podržali su akcije u različitim gradovima.

Darivanje krvi veoma je korisno jer svi davaoci prolaze kroz opšti pregled od strane ljekara i krv se testira na zarazne bolesti. Osim toga, donirana krv spašava živote mnogim pacijentima koji je primaju, uključujući one koji se bore sa onkološkim oboljenjima, hroničnim bolestima, komplikacijama tokom trudnoće i nakon porođaja, operacijama i nesrećama.

Udruženje davalaca krvi “Kap spasa” se nada da će ovakve akcije motivisati i druge ljude da se odluče na dobrovoljno darivanje krvi i poziva sve zainteresovane da im se pridruže.

Važno je napomenuti da dobrovoljni davaoci krvi moraju biti zdrave osobe, teže od 50 kg, muškog i ženskog spola, starosti između 18 i 65 godina. Muškarci mogu davati krv svaka tri a žene svaka četiri mjeseca.

Davaoci krvi ne smiju imati akutne ili hronične bolesti i ne smiju primati terapiju.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply