BZK Preporod i izdavačka kuća Vrijeme organizuju promociju knjige “ANTONIJE NAPUŠTA BOGA” autora Andreja Nikolaidisa. Dom Islahijeta u Brčkom, četvrtak, 25.05.2023. godine u 19.00h.

Knjiga je objavljena u izdanju IK Vrijeme i pripada ediciji “Nova osjećajnost”, čiji su urednici Nenad Rizvanović (poezija) i Kenan Efendić (proza). Ova biblioteka ima za cilj podjednako afirmirati autore i autorice dajući im prostor za izražavanje svojih misli i ideja koje često izlaze iz već poznatih okvira na kojima počiva književnost u našem području i čije stvaralaštvo odražava duh vremena u kojem živimo.

Andrej Nikolaidis je poznati bosansko-crnogorski romanopisac, književnik, kolumnist i analitičar. Rođen je u Sarajevu 1974. godine, a danas živi i radi u Ulcinju, u Crnoj Gori. Radi kao dopisnik i kolumnist za nekoliko medija u BiH.

Autor je nekoliko romana, kao što su ”Mimesis”, ”Sin”,” Dolazak” i ”Mađarska rečenica”. Njegovi romani prevedeni su na 14 svjetskih jezika, priopćili su organizatori.

Za roman “Sin” dobio je Evropsku nagradu za književnost u Briselu. Za roman “Mađarska rečenica” nagradu “Meša Selimović”. Dobitnik je crnogorske državne nagrade “Miroslavljevo jevanđelje” za roman “Odlaganje. Parezija.” Za zbirku eseja “Hronika propasti” dobio je Trinaestojulsku nagradu, najveće crnogorsko državno priznanje.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply