Udruženje dijabetičara Brčko distrikta BiH danas je na Trgu mladih besplatnim preventivnim pregledima (mjerenjem šećera u krvi, krvog pritiska, elastičnosti vena) uz stručne savjete i podjelu edukativnog materijala za sve građane ove lokalne zajednice obilježilo Svjetski dan štitne žlijezde.

Štitna žlijezda je jako bitna žlijezda u našem organizmu koja upravlja sa dosta naših organa. Tako da danas želimo da malo više podignemo svijest o tome jer ne postoje preventivni pregledi koji bi mi ovdje mogli uraditi. Jednostavno pričom i razgovorom želimo da malo više govorimo o tome.

ĐORĐE VUKOVIĆ, PREDSJEDNIK UDRUŽENJA DIJABETIČARA BRČKO DISTRIKTA BIH

Problemi sa štitnom žlijezdom javljaju se kada je njen rad oslabljen ili pojačan, ili se stvaraju čvorovi u štitnoj žlijezdi. Rano otkrivanje bolesti štitne žlijezde može pomoći da izbjegnemo neugodne tegobe i opasne komplikacije.

Neki od savjeta su da se pokuša što više jodirat ta neka uravnotežena ishrana upravo kao i kod dijabetesa. Zatim fizička aktivnost, koliko god je moguće pratiti neke svoje simptome. A kad se već pojavi sama dijagnoza, tada počinje neki novi život i treba prihvatiti. Da li se to kreće sa izmjenom režima ishrane, jer koliko god mi zanemarili ishrana je jako bitna i treba poslušati te savjete. Nakon toga kad se već uključi terapija da se zna da je to terapija do kraja života i da se mora koristiti bez prekida.

ĐORĐE VUKOVIĆ, PREDSJEDNIK UDRUŽENJA DIJABETIČARA BRČKO DISTRIKTA BIH

U prostorijama Udruženja održana su i dva edukativna predavanja o značaju suplementacije i ishrane kod bolesti štitne žlijezde.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply