Polaganjem vijenaca i cvijeća na Partizanskom spomen-groblju palim borcima Narodnooslobodilačkog rata u Brčko distriktu BiH obilježen je 4. juli – Dan borca, praznik ustanka naroda i narodnosti Jugoslavije protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu. U žestokoj borbi protiv njemačkih okupatora svoje živote dalo je ukupno 437 boraca sa teritorije Brčkog.

Uglavnom vodile su se žestoke borbe protiv mnogobrojnih njemačkih okupatora punih pet godina. Devetog maja konačno su njemački okupatori bili prisiljeni da potpišu kapitulaciju svojih jedinica. Tim potpisom su potvrdili da su vojnički izgubili rat u Jugoslaviji pa tako i u našoj Bosni i Hercegovini.

JANKO VUKOVIĆ, PREDSJEDNIK SUBNOR-A BRČKO DISTRIKTA BIH

Predstavnici SUBNOR-a ističu da je njihova obaveza da njeguju tradiciju NOR-a i da govore o historijskim činjenicama koje mlađi naraštaji ne mogu pročitati ni u jednom historijskom udžbeniku.

Uvezani smo dobro sa Republikom Srbijom, Federacijom, Republikom Hrvatskom, a već 27. očekujemo da će doći jedna delegacija iz Slovenije. To je krenulo dobro i nadam se da će se nastaviti tako, jer vidi se po svim drugim mjestima gdje mi odlazimo da narod to prihvata, čak i mladi.

JANKO VUKOVIĆ, PREDSJEDNIK SUBNOR-A BRČKO DISTRIKTA BIH
Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply