Prilog za FTV

Proteklog vikenda širom Bosne i Hercegovine dogodilo se nekoliko teških saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo čak 10 osoba. U Brčkom su, prelazeći ulicu, nastradale majka i kćerka, što je otvorilo brojna pitanja o uzrocima i prevenciji ovakvih nemilih događaja.

Smrt majke i kćerke izazvao je vozač koji je upravljao vozilom neprilagođenom brzinom. Riječ je o dionici magistralnog puta na ulazu u Brčko, u naselju Stari Rasadnik, gdje se često događaju saobraćajne nesreće, na šta su i ranije upozoravali građani.

Skoro je na pješačkom prelazu automobil udario curicu, koja se sada oporavlja. Dajemo sve od sebe, međutim, ne mogu da se požalim na sva odjeljenja, ali je jako teško sarađivati.

Milanka Čaber, predsjednica Mjesne zajednice Stari Rasadnik

Neformalna grupa roditelja prije dva mjeseca Policiji Distrikta uputila je zahtjev za povećanje sigurnosti djece u saobraćaju, s obzirom na to da se na ovoj dionici puta nalazi i osnovna škola.

Na području Mostarske ulice u zadnjih nekoliko godina ovo je peta ili šesta žrtva saobraćajnih nesreća.

Senad Osmanović, predstavnik neformalne grupe roditelja

Iz Policije navode da su ranije provodili represivne i preventivne mjere na ovoj problematičnoj saobraćajnoj dionici, ali da to očito nije dovoljno.

U skladu s našim kapacitetima, ljudskim resursima, koji bi trebali biti malo veći, pojačat ćemo prisustvo i intenzivirati aktivnosti tražeći neke nove modalitete postavljanjem novih semafora, radarskih sistema.

Petar Lazarević, zamjenik komandira jedinice saobraćajne policije Brčko distrikta BiH

Dvadesetjednogodišnji vozač je uhapšen a sumnjiči ga se za krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja. Povodom ove tragedije, u Brčko distriktu danas je Dan žalosti.

Leave A Reply