Na 19. teniskom turniru “Brčko Open 2023“ iz serije ITF, koji će biti održan od 22. do 28. maja na teniskim terenima TK Prohema prijavljena su 104 igrača, javlja Fena.

U zavisnosti od njihovog rankinga na ATP listi  jedan broj igrača će kroz kvalifikacije, koje se igraju od 20. do 22. maja, obezbijediti učešće među 32 igrača u glavnom turniru koji počinje 22. maja. 

Osim takmičenja u pojediničanoj konkurenciji, na turniru će se odvijati i takmičenje u dublovima sa takođe 32 tenisera. 

Do sada su se prijavili mladi teniseri iz preko 30 zemalja iz cijelog svijeta.                         

Među učesnicima ovogodišnjeg turnira bit će i tri domaća mlada igrača iz Brčko distrikta BiH – Dženan Baković, Andrej Đokić i Matej Đokić.

Osim njih i još šest mladih igrača iz BiH će igrati mečeve na terenima TK Prohema.  

“Brčko Open 2023“ je najstariji turnir iz serije futures turnira u BiH i postoji već 19  godina.   

Osim u Brčkom, turniri iz te kategorije do sada su odigrani i u Sarajevu, tri puta, u Doboju i Prijedoru po 16 puta kao i u Kiseljaku 15 puta, ali sa većim nagradnim fondom.                                      

Po propozicijama Međunarodne teniske federacije (ITF) nagradni fond na turniru je 15.000 dolara.  

Osim novčane nagrade pobjednik turnira osvaja 15 ATP bodova, što je glavni razlog da veliki broj mladih igrača iz našeg regiona koristi ovakve turnire da napreduju na svjetskoj rang listi tenisera.

Među učesnicima ovogodišnjeg turnira koji će biti prvi nosilac “Brčko Open 2023“ je prošlogodišnji pobjednik Wimbledona u juniorskoj konkurenciji Mili Poljičak iz Hrvatske.   

Od bosanskohercegovačkih tenisera najuspješniji u Brčkom je bio najbolji bh. teniser Damir Džumhur koji je dva puta osvajao turnir. Dva puta je slavio i osvajao turnir i Nikola Mektić, trenutno prvoplasirani igrač svijeta u dublu. 

Dva puta je pobjednički pehar pripadao i Nikoli Bozoljcu, Davis Cup reprezentativcu Srbije, a jednom je pobjednički pehar pripao najboljem crnogorskom teniseru Goranu Tešiću

Podsjećamo, prošle godine su na „BRČKO OPEN 2022“ učestvovali teniseri iz 31 zemlje svijeta.

Generalni sponzor ovogodišnjeg turnira je Vlada Brčko distrikta BiH.

Share.

Leave A Reply