Prilog FTV

Internacionalni teatarski susreti Brčko distrikta BiH počinju 20. oktobra u Domu kulture, a Brčaci će imati priliku pogledati 9 predstava iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Festival koji bilježi svoje 39. izdanje, ove godine je promijenio dosadašnji koncept.

Dom kulture Brčko, u okviru tradicionalnog regionalnog praznika teatra koji je na pragu četiri pune decenije svog postojanja, zvanično otvara svoja vrata u četvrtak, u standardnom terminu od 19:30 sati. Internacionalni teatarski susreti – novi je naziv koji donosi i novi koncept festivala.

Sva pozorišta mogu da učestvuju podjednako u osvajanju jedne od nagrada u sklopu Susreta.

SANDRA IKANOVIĆ JOVIČIĆ, KOORDINATORICA TEATARSKIH SUSRETA BRČKO

Tekstovi internacionalnih autora

Do sada se posebno isticao i nagrađivao domaći dramski tekst, ali se festival otvorio i za tekstove internacionalnih autora, tako da će ljubitelji pozorišta prvu večer imati priliku da pogledaju komediju „Škrtac“ Satiričnog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba, rađenu po tekstu poznatog francuskog autora Molijera.

Mislim da će to biti jedno potpuno novo i zanimljivo iskustvo za našu publiku, koja je dosad navikla gledati predstave koje su isključivo rađene po autorima koji dolaze sa područja bivše Jugoslavije.

SANDRA IKANOVIĆ JOVIČIĆ, KOORDINATORICA TEATARSKIH SUSRETA BRČKO

‘Bolest društva’

Na daskama koje život znače naći će se dvije internacionalne koprodukcije: Prijedor sa teatrom iz Slovenije i SARTR sa makedonskim pozorištem.

Nakon 20 godina poslijeratnog festivala u Brčkom, mi smo imali šest-sedam izvođenja recimo Derviš i smrt. I onda dođe publika i kaže: aman-zaman svaku repliku znam, može li išta drugo? (smijeh) Ali evo sad je drugačije.

JAKOV AMIDŽIĆ, DIREKTOR TEATARSKIH SUSRETA BRČKO

Građani Distrikta imaju priliku u ovom razdoblju da raspravljaju o ovim lijepim kulturnim događajima i da se jednostavno osjeti duh Teatarskih susreta.

ESED KADRIĆ, PREDSJEDNIK OO TEATARSKIH SUSRETA BRČKO

„Bolest društva“ – glasi moto ovogodišnjeg festivala čiji selektor je profesor Vlado Kerošević. Prodaja ulaznica po cijeni od 5 maraka po predstavi vrši se svakim danom od 09:00 do 19:30 sati na biletarnici Doma kulture, dok cijena paketa ulaznica za sve predstave iznosi 45 maraka. Također, pripremljen je bogat off i dječiji program.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply