Izjave

„Škrtac“ Satiričnog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba osvojio je Statuu Grand Prix Internacionalnih teatarskih susreta Brčko distrikta BiH za najbolju predstavu u cjelini. Brčanski pozorišni festival sa tradicijom od skoro pola stoljeća završava se večeras predstavom u čast pobjednika i svečanom dodjelom nagrada.

Jako nam je drago da publika na svim nivoima prihvaća ovu predstavu. Čak i oni najstariji i najmlađi tu negdje vide nešto što je njima interesantno.

hrvoje kečkeš, dobitnik nagrade za najboljeg glumca

Uvek mi je drago da publika tako dobro razume ovu priču i da prepozna sebe u Dženis. To mi je nekako najveća nagrada.

bojana milanović, dobitnica nagrade za najbolju glumicu

Internacionalne teatarske susrete u Brčkom obilježile su predstave „Škrtac“ Satiričnog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba, po tekstu francuskog komediografa Molijera i „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ Srpskog narodnog pozorišta i Omladinske prijestolnice Evrope OPENS Novi Sad, koje su osvojile nagrade u više kategorija. Glumci koji tumače uloge u ovim predstavama proglašeni su najboljima na festivalu.

Uvod za 50. godišnjicu

Izdanje broj 39 regionalnih pozorišnih susreta u Brčkom prvi put je međunarodnog karaktera s glumcima iz svih država bivše Jugoslavije i tekstovima stranih autora.

Ovaj festival bio je uvod za 50. godišnjicu. Daj Bože da ćemo prestići ovo što smo imali ove godine. Nepodijeljeno je mišljenje da je internacionalizacija donijela kvalitet, da smo ove godine puno bolji nego što smo bili prošlih godina.

jakov amidžić, direktor festivala

Ovogodišnji praznik teatra u Brčkom održava se pod motom „Bolest društva“, a završava se večerašnjom svečanom dodjelom nagrada, nakon predstave “Prah” u produkciji Centra za kulturu i mlade i Altteatra Sarajevo, koja se izvodi u čast pobjednika.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply