Kroz lik novinara Mladena Đakovića u satiričnoj komediji “Pokojnik”, crnogorsku adaptaciju teksta velikog pisca Branislava Nušića, uočava se veliki značaj medijske propagande u društvu koje se zasniva na sprezi vlasti i kriminala. Ovu ulogu tumači mladi pozorišni glumac Stevan Vuković, koji razgovor o predstavi započinje veoma jakom porukom.

 Kada u novinarstvu ne bude interes u laži, već u istini, mislim da će se novinarstvo vratiti nekom pravom putu i kolosijeku, pravoj svojoj funkciji.

Riječ je o kritici jednog značajnog dijela propagandnog novinarstva koji služi interesima moćnika. Čini se da su se u moderno doba, kada su ljudima informacije mnogo dostupnije, mediji pretvorili u glavno oružje velikih centara moći koji od toga imaju najviše koristi.

Danas ono što mediji mogu da urade, ne može niko drugi. Mislim da je u tome ta sila.

 Nada da će doći do promjene svijesti

Komedije širom regije izazivaju najviše pozitivnih reakcija od strane publike. Ljudi se često najviše smiju baš onim situacijama koje su dio njihovog života, iako su predmet kritike u mnogim predstavama. Ostaje nada da je smijeh najbolja odbrana.

Postoji nada za pozorište da će se u tim ljudima desiti nešto novo što neće ostati na površnom smijehu.

Reakcije publike na kritiku društvenih anomalija podjednake su na području cijele regije, jer se radi o ljudima sličnog mentaliteta. Postavlja se pitanje kako bi ova predstava bila prihvaćena, recimo u Njemačkoj?

Ima dosta za zapadno društvo nepoznatih stvari.

Smatra mladi crnogorski glumac, koji je saglasan da je sitna korupcija rak-rana balkanskih država. Vuković zaključuje da pozorište ne daje odgovore, nego postavlja pitanja i otvara razne za društvo veoma važne teme koje je nužno preispitati.

Ljubav, sitna korupcija, osveta, mržnja. Teme koje se hiljadama godina provlače u svjetskoj dramaturgiji i samom pozorištu.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply