Na današnjem prijepodnevnom zasjedanju Skupština Brčko distrikta BiH razmatrala je u prvom čitanju izmjene i dopune Zakona o budžetu Distrikta. Prema riječima predsjedavajućeg Komisije za budžet, izmjenama i dopunama ovog Zakona trebala bi se poboljšati realizacija kapitalnog budžeta.

Kroz ovakve izmjene i dopune Zakona o budžetu imaćemo bolju realizaciju kapitalnog budžeta, ali isto tako smatramo da je trebalo ovo zakonsko rješenje da prate i druga zakonska i podzakonska akta koja će dati mogućnost brže realizacije u ovoj predimplementacionoj fazi kapitanog dijela budžeta. Prije svega govorimo o obezbjeđivanju projektno-tehničke dokumentacije, građevinskih dozvola i sve druge dokumentacije koja je potrebna kako bi se taj projekat doveo do kraja.

SRĐAN BLAŽIĆ, PREDSJEDAVAJUĆI KOMISIJE ZA BUDŽET (SNSD)

Na računima Brčko distrikta nalaze se ogromne količine novca za realizaciju kapitalnih projekata koje se trenutno ne koriste, međutim, izmjenom ovog Zakona iznos tih sredstava trebao bi biti smanjen, te upotrijebljen za prioritetnije potrebe Vlade i Skupštine Distrikta.

Mislim da idemo u dobrom pravcu. Biće taj neki prelazni period koji će oslovljavati određenim stvarima u toku planiranja i projektovanja kapitalnog dijela budžeta.

SRĐAN BLAŽIĆ, PREDSJEDAVAJUĆI KOMISIJE ZA BUDŽET (Snsd)

Na današnjoj sjednici Vlada Brčko distrikta usvojila je prve izmjene i dopune Budžeta za 2023. godinu, a za ponedjeljak je planirana vanredna sjednica Skupštine kako bi rebalans ušao u skupštinsku proceduru.

Slijedi nam dva mjeseca skupštinske rasprave. Imaćemo vjerovatno jednu ili dvije javne rasprave, biće mogućnost predlaganja i određenih amandmana. Moraćemo se voditi i ovim dijelom oko izmjena i dopuna Zakona o budžetu odnosno kvalitetnije planiranje projekata.

SRĐAN BLAŽIĆ, PREDSJEDAVAJUĆI KOMISIJE ZA BUDŽET (snsd)

Usvajanje prvog rebalansa za 2023. godinu od strane Skupštine očekuje se početkom septembra mjeseca.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply