Izjave za medije

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je danas u prvom čitanju izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima se gornja granica neoporezivog dijela toplog obroka povećava sa sadašnjih 7 na 10 KM.

Setom zakona koji prate ovaj Zakon o porezu na dohodak, a tiču se plata u javnom sektoru, povećan je topli obrok sa sadašnjih 5 na 8 KM, što će praktično značiti povećanje primanja zaposlenih u javnom sektoru.

SINIŠA MILIĆ, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE (snsd)

Kritike opozicije

Iz opozicije ističu da ovakve izmjene Zakona neće dovesti do povećanja plata niti će biti od neke pomoći građanima, te naglašavaju da je ovo samo kozmetička izmjena Zakona.

U neravnopravan položaj se stavljaju radnici u javnom sektoru, gdje su odredili topli obrok izmjenom seta zakona, Zakona o platama u javnoj upravi da bude 8 KM. Dakle, sada npr. u JP “Putevi” ili Javnoj zdravstvenoj ustanovi topli obrok može biti 10 KM, a u Vladi Brčko distrikta BiH će biti 8 KM. To govori o jednoj činjenici da ova vladajuća većina ne zna ni kuda ide ni na koji koji način pomoći građanima.

DAMIR BULČEVIĆ, ZASTUPNIK U SKUPŠTINI (NIP)
Skupština: Prijenos uživo
Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply