Na današnjem prijepodnevnom nastavku 45. redovne sjednice, Skupština Brčko distrikta BiH dala je saglasnost na dopune Pravilnika o platama i drugim naknadama uposlenih u JZU ”Zdravstveni centar Brčko”, koji predviđa obavezno smanjenje plata radnicima koji su u štrajku.

Opozicija smatra da se na ovaj način kažnjavaju medicinski radnici koji su učestvovali u štrajku.

Smatram da je ovo dio represivne mjere obzirom da je i predsjednik Upravnog odbora JZU rekao da je to obavezujuća odluka koja je išla prema njima. Smatram da nakon 17 godina, ukoliko nismo donijeli kolektivni ugovor, nismo morali ni sada u ovakvom kratkom vremenskom roku da mijenjamo članove tog pravilnika.

MILIJANA SIMIĆ, ZASTUPNIK U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BIH (sp)

Dopunama Pravilnika nisu precizirane tehnike obračuna na koji način će se radnicima smanjiti plata. Pozicija ipak smatra da će na ovaj način uvesti u red ono što do sada nije bilo regulisano podzakonskim aktom.

Imamo i sudsku praksu koja je to potvrdila da je neophodno donijeti akte koji će precizirati način plaćanja radnika u vrijeme generalnog štrajka.

SINIŠA MILIĆ, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA BIH (snsd)

Srazmjerno će biti plaćeni oni koji štrajkuju i oni koji ne štrajkuju. Ovo je sigurno jedan iskorak ka boljem i pozitivnijem zakonskom rješenju.

DAMIR BULČEVIĆ, ZASTUPNIK U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BIH (nip)

Također, Skupština je usvojila Izvještaj o radu i finansijskom stanju JP “Luka Brčko” za 2022. godinu.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica Federalne televizije (2024-), zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, te potpredsjednica Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH. Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply